Vigdis Hjorth – en av våre største forfattere

Vigdis Hjorth har bursdag i dag. I årevis har hun vært regnet som en av våre største forfattere. Nå er "Arv og miljø" ute i Pocket. Foto: Klaudia Lech

I dag har Vigdis Hjorth bursdag. I en årrekke har hun vært regnet som en av våre største forfattere. Arv og miljø er hennes største leser- og kritiker-suksess. Den kom i pocketutgave nå til sommeren.

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo, er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Debuten skjedde i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården. Den fikk hun Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987).

En uredd forfatter

Vigdis Hjorths store gjennombruddet kom med «Arv og miljø» (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess.

Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess.

Brages hederspris og en rekke andre priser

Vigdis Hjorth ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram-prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen. For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Våren 2017 var hun Festspilldikter i Bergen.

Arv og miljø

Kjøp «Arv og miljø» på cappelendamm.no!

Arv og miljø ble Vigdis Hjorths store gjennombrudd hos det store lesende publikum. Handlingen kretser rundt et arveoppgjør. Kjernen i arveoppgjøret er fordelingen av to sommerhytter som ligger ved siden av hverandre på Hvaler i Østfold. Det er et barndoms sted, som alle har et forhold til. To døtre har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men så er det altså to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten?

Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Hovedpersonen Bergljot erfarer at det skal mot til for å uttrykke sin versjon av familiehistorien. Men bare gjennom å ta sine egne opplevelser på alvor og å prøve å sette ord på dem, er det mulig å komme videre.

Kritikerjubel

Arv og miljø ble en stor kritikerfavoritt. Den fikk Bokhandlerprisen og Kritikerprisen og er også nominert gil Nordisk Råds Litteraturpris. Her er noen klipp fra kritikerhyllesten:

«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.» Terningkast 6, Silje M. Stavrum Norevik, Bergens Tidende

«rasende og klok, skjelvende og stringent (…) en glitrende roman.» Anne Cahtrine Straume, NRK

« skrevet med hjerteblod og energi. Romanen er et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som blir stadig mer aktuelt.» Astrid Fosvold, Vårt Land

«Hjorths forfatterskap vil bli stående som referanseverk for å forstå nære relasjoner mellom mennesker omkring årtusenskiftet.» Tom Egil Hverven, Klassekampen

 

Ønsker du å feire Vigdis Hjorths bursdag, bør du lese en av hennes romaner.

 

LES OGSÅ:

Disse bøkene bør du lege minst en gang i livet

Tidenes beste krimromaner

Hamsuns stalker – en bemerkelsesverdig kvinneskjebne

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *