Et A-lag av kunnskapsrike paneldeltagere

Gerd Liv Valla og Sophie Elise på samme scene – disse møter du på valgvaken til Pølser og Politikk

Polser og politikkPolser og politikk
STORT SPENN I VALGVAKE-PANELET: På scenen får du se Gerd Liv Valla, Maria Reinertsen, Knut Nærum, Sophie Elise, Hallvard Notaker og Dag O. Hessen, som blant annet vil diskutere miljø, norske verdier og arbeidsmarkedet. Arrangementet på Blå begynner 16.00 (Foto: Maja Hattvang).

I den partipolitiske uavhengige valgvaken på Blå mandag 11. september stiller en rekke kunnskapsrike paneldeltakere, som Hallvard Notaker, Dag O. Hessen, Knut Nærum og Maria Reinertsen opp til debatt.

Hallvard Notaker og Maria Reinertsen er blant deltakerne under valgvaken på Blå, arrangert av Pølser og Politikk, Natt & Dag og Cappelen Damm. Her blir det debatter, quiz, bingo og pølser.

Hallvard Notaker
Hallvard Notaker er blant paneldeltakerne under den alternative valgvaken på Blå. Notaker har blant annet skrevet boken om Høyres historie.

Notaker har skrevet boken Høyres historie 1975-2005, og er med i to panel under valgvaken på Blå mandag 11. september.

– Det er alltid spennende ved valg om Høyre får bekreftet sin tro på at partiet er et samlingspunkt for alle til høyre for Arbeiderpartiet. Uten den rollen har Høyre ingen vei til regjeringsmakt. Dersom partiet ikke har en partileder og en politikk som gjør at de klarer å holde på sentrum og Fremskrittspartiet, så er det tilbake til 90-årene og en plass på sidelinjen for Høyre. Det er jeg spent på, og gleder meg til å diskutere rundt dette, forteller Notaker.

Dersom partiet ikke har en partileder og en politikk som gjør at de klarer å holde på sentrum og Fremskrittspartiet, så er det tilbake til 90-årene og en plass på sidelinjen for Høyre.

Notaker er historiker og har i tillegg til boken om Høyre, også skrevet bøkene Amerikansk valgkamp, og Norges historie i 25 ting.

Han er opptatt av måten partiene når sine velgere på.

– Jeg er spent på tall for ulike velgergrupper, særlig hvem som har styrket de små partiene. Etter hvert får vi kanskje også vite mer om hvordan de har arbeidet for å nå dem, for eksempel i sosiale medier.

Den politisk uavhengige valgvaken finner sted på Blå mandag 11. september fra klokken 16.00 til klokken 01.00 og er gratis. 

– Må passe oss for lettvinte forklaringer

I likhet med flere andre tror Notaker at Arbeiderpartiet har hatt problemer med sakseierskap i viktige saker under årets valgkamp.

– Det er nokså anerkjent som forklaring på oppslutning, at et parti greier å ha førsteplass på de sakene de snakker mest om. Der viser undersøkelser at Arbeiderpartiet har problemer. Men det er jo ikke egentlig en forklaring, bare en nærmere formulering av spørsmålet.

Under valgvaken på Blå har Notaker et mål for de oppmøtte.

– Det kommer masse lettvinte forklaringer, og det må vi passe oss for. Mitt mål at folk skal gå fra valgvaken med flere og bedre spørsmål, og færre enkle svar. Da har man blitt smartere, sier Notaker.

Gneldrende småpartier vs. rolige storpartier

Maria Berg Reinertsen er utdannet samfunnsøkonom og jobber i Morgenbladet. Hun skal være med i panelet «Arbeidsmarked» under valgvaken.

Maria Berg Reinertsen
Maria Berg Reinertsen er med i panelet «Arbeidsmarked» under valgvaken 11. september. Hun er aktuell med dokumentarboken «Reisen til Bretton Woods» som utkommer i midten av oktober.

– Jeg håper at vi kan bruke denne debatten til å diskutere konflikten mellom nasjonale og globale løsninger som finnes i verden omkring oss, og som også en norsk regjering bør ha en strategi for etter valget, sier Reinertsen.

Reinertsen har gitt ut bøkene Ligningen for lykke, og Henriette Schønberg Erken. Senere i høst er hun igjen bokaktuell med Reisen til Bretton Woods, en bok som tar for seg båtturen som har formet verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag. Reinertsen har et klart høydepunkt så langt fra årets valgkamp.

– Høydepunktet for meg var den sekvensen i statsministerduellen mellom Støre og Solberg da begge to ble plassert på samme side av bordet for å diskutere oljepolitikk med en innleid dissenter. Det var en slags lammende følelse av at uansett hva jeg velger får jeg det samme. Det er småpartier som gneldrer om klima og medmenneskelighet, et stort parti som gjentar rolig og pedagogisk at «vi kan ikke skru av kranene i Nordsjøen», og «vi kan ikke la hele verden komme til Norge». Også er det bloggen til Sylvi Listhaug. Der blir det nok også stø kurs uavhengig av regjering, forteller Reinertsen.

Det var en slags lammende følelse av at uansett hva jeg velger får jeg det samme.

Reinertsen tror valget er avgjort

– Hvilke saker tror du vil avgjøre årets valg?

– Jeg tror at valget kanskje allerede er avgjort. Da statistikken før sommeren bekreftet at arbeidsledigheten var på vei ned, så mistet Arbeiderpartiet den store saken sin. Valgkampen har vært preget av at de ikke har funnet noen ny.

Reinertsen har under tidligere valg pleid å dra til Sosialistisk Venstrepartis valgvake, men er i år usikker på hvor hun skal gjøre av seg.

– Klokken ni på kvelden har jeg vanligvis pleid å trekke mot SVs valgvake, jeg tror det er motgangsupporteren i meg som slår inn. Men i år ser det ut til at SV kommer til å gjøre det ganske bra, så da vet jeg ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg, sier Reinertsen.

Kompetente og kunnskapsrike debattanter og forfattere

Forlagsdirektør i Cappelen Damm, Elisabeth Steen, ser frem til valgvaken og tror det vil bli en minnerik kveld.

– Hele kvelden er et stort høydepunkt og åpningstalen fra Selma Lønning Aarø ser jeg veldig frem til, men det er klart at kommentarene og samtalen etter at valgdagsmålingen er offentliggjort blir spesielt morsom å høre på, vi har med oss kompetente og kunnskapsrike debattanter og forfattere. Pølser & Politikk valgvake på Blå er stedet der du bør være på mandag. Det blir interessante samtaler, god musikk, bra folk og selvsagt – de beste pølsene, forteller Steen.

 

Marie Svendsen Aase
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *