Bok-Norge drar på messe

Frankfurt bokmesse – bokbransjens Mekka

"Ingvar Ambjørnsen er den eneste norske forfatteren som er fast på bokmessen i Frankfurt. Ingvar er i år på sin 32. bokmesse. Her fra utsiden av vår faste lunsjrestaurant i fjor", skriver salgs og markedsdirektør i Cappelen Damm, Knut Gørvell (til venstre).

Store deler av Bok-Norge drar i dag til Frankfurt til bokbransjens Mekka, nemlig verdens største bokmesse: Frankfurter Buchmesse. – Er du i forlagsbransjen og mener du har betydning, bør du ikke ses noe annet sted enn i Frankfurt denne uken, mener Cappelen Damms Salgs- og markedsdirektør, Knut Gørvell. Les hans rapport fra årets største bokbransje-happening.

I dag drar det meste av det som kan krype og gå av den norske forleggerstanden til bokmessen i Frankfurt. Der skal vi forleggere pleie våre kontakter, lete etter de nye trendene og trylle fram den neste bestselgeren. Det er en «tyvers marked». Det gjelder å «stjele» ideer og ikke minst rettigheter fra de andre.

TI GIGANTISKE HALLER I FLERE ETASJER

Bokmessen i Frankfurt er noe helt for seg selv – i størrelse og ikke minst i stemning. Det er verdens største bokmesse med over 7000 utstillere. Messeområdet består av ti store haller – tre-fire etasjer i hver – fylt opp med bøker, salgsagenter og forleggere.

Mange store forfatterskap er internasjonale og satses på i svært mange land. Derfor kan du gå fra hall til hall og fra land til land og likevel finne omtrent de samme utstillingene av forfatternes bøker.

FRANKRIKE ER ÆRESGJEST

Hver år er det ett land som frontes spesielt på bokmessen. I år er det Frankrike som er æresgjest eller hovedutstiller, og det betyr at én hall er viet dem.

FRANKFURT 2019 – NORGE SOM ÆRESGJEST

I 2019 skal Norge være æresgjest, og arbeidet med det er godt i gang. Allerede er det en økt satsing på å forsøke å gi flere norske forfattere et internasjonalt løft. I de kommende dagene vil vi forhåpentligvis høre om flere spennende salg av bøker fra norske forfattere.

JAKTEN PÅ «DEN HELIGE GRALEN»

Stemningen i hallene og ikke minst i barene der forlagsfolkene møtes, er helt spesiell. Alle går og værer etter et bytte, etter «den hellige gralen», det vil si den neste store bestselgeren. Selv i vår tid der manus og alle mulige potensielle vinnere stort sett er pushet av agenter på forhånd, er det en urolig og oppjaget stemning der salgsagenter og forleggere møtes i en slags konstant «speed dating». Man kan kanskje leve med at man ikke finner det helt store selv, men angsten for at noen av de andre er i ferd med å skyte gullfuglen, jager folk stadig videre.

BAREN PÅ FRANKFURTER HOF

Mye av arbeidet i Frankfurt foregår i byens mange barer. Den best besøkte er baren på Hotel Frankfurter Hof. Under storhetstiden til Bokklubben på nittitallet og begynnelsen av totusentallet, opptrådte mange norske forleggere med Bokklubben (inkludert meg selv) i spissen som om Norge var hovedlandet i Frankfurt. Derfor var store deler av baren holdt av til oss i Bokklubben og våre venner. Fortsatt er vi nordmenn synlig tilstedeværende, men stilen er blitt mindre breial. Uansett bør man ikke dra på bokmessen uten å sjekke pulsen på bareN på Frankfurter Hof.

DAN BROWN OG KEN FOLLETT

Det er forbausende få forfattere på bokmessen. Her er det kjøp og salg av rettigheter som står i sentrum og ikke forfatteres møte med publikum. Likevel er det en del forfattere å se, og også noen store internasjonale pressekonferanser. I år er det for eksempel store presseopplegg for Dan Brown og Ken Follett. Begge de to forfatterne kan du heldigvis møte i Oslo tirsdag 31. oktober på Sentrum Scene.

INGVAR AMBJØRNSEN

Kanskje kommer det flere norske forfattere i år enn vanlig siden vi trapper opp mot Frankfurt 2019. Et fast norsk innslag er uansett Ingvar Ambjørnsen. Han bor i Hamburg og tar som vanlig toget ned til Frankfurt. Jeg er så heldig både å ha både lunsj- og middagsavtale med ham. Sammen kan vi i år feire 58 års jubileum på bokmessen. Ingvar er på sin 32. messe i år, mens jeg er på min 26.

Er du i forlagsbransjen og mener du har betydning, bør du ikke ses noe annet sted enn i Frankfurt denne uken.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *