Roy Jacobsen tildelt Nordland fylkes kulturpris

Roy JacobsenRoy Jacobsen
Årets prisvinner skaper kunst som både forteller, gir gjenklang, men også bringer oss videre i en ny forståelse av hvem vi er, påpekte juryen i sin begrunnelse ved utdeling av Norland fylkes kulturpris til Roy Jacobsen (Foto: Agnete Bruun).

I dag mottok Roy Jacobsen Nordland fylkes kulturpris.

I Nordland fylkeskommunes begrunnelse for årets kulturpris mener vi at ingen nålevende norsk forfatter skriver med bedre innsikt, større nærhet og kjærlighet til kystkulturen i Nordland enn det prisvinneren gjør i «Seierherrene», «De usynlige», «Hvitt hav» og nå sist i «Riegels øyne» som kom ut i år, sa juryen da de i dag ga Nordland fylkes kulturpris til forfatter Roy Jacobsen.

Prisen består av et unikt diplom laget av billedkunstner Espen Tversland. I tillegg mottar kulturprisvinneren kroner 50.000,-.

Les også

Roy Jacobsens «Rigels øyne» til topps

Løfter frem kvinnekulturen

Utdelingen fant sted t i Bodø og fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap) roste under utdelingen Jacobsen for å kaste lys på vår egen kulturarv gjennom litteraturen. Fra juryens begrunnelse trakk fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes, blant annet frem følgende:

I «Seierherrene» beskrives den store klassereisen det norske samfunnet har gjennomlevd i det 20. århundre. Her møter leseren den nordnorske fiskerbondekulturen, – i tillegg til beskrivelsen av de store samfunnsendringene som urbaniseringen medførte. I bøkene «De usynlige», «Hvitt hav» og «Rigels øyne» som har sin handling på Helgeland, løfter han særlig frem kvinnekulturen på øyene og deres betydning. Uten alle disse kvinnene som passet fjøs og heim, ville den nordnorske fiskerihistorien sett annerledes ut.
Vi får innsikt i historien til vårt kystsamfunn hvor samspillet mellom hav og jordbruk har vært så viktig, og vi hevder dette levesettet preger lynne og væremåte selv i det moderne samfunnet vi ser i dag.

Kritikerrost og prisvinnende

Roy Jacobsen har for sitt forfatterskap mottatt en rekke litterære priser.
Han er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Som første norske forfatter noensinne ble Jacobsen nyligkortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen, en av verdens mest prestisjefylte litterære priser. Han var nominert for den kritikerroste romanen De usynlige som ble lansert i 2013. I år er De usynlige på langlisten til Dublin Literary Award/Impac-prisen. Det er tredje gang Roy Jacobsen er nominert til Impac-prisen. Han har tidligere vært på nominert med romanen Hoggerne og Vidunderbarn.

 

Les også

Roy Jacobsen er første nordmann nominert til den prestisjetunge litteraturprisen Man Booker International Prize

Tonje Skjervold
Markedssjef innhold i Cappelen Damm forlag. Har bakgrunn som journalist fra blant annet Dagens Næringsliv/D2 og NRK.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *