I år ville Vidar Sandbeck fylt 100 år

Vidar SandbeckVidar Sandbeck
Sandbeck skrev flere romaner, barnebøker og et 6-binds memoarverk. I år ville han fylt 100 år og i den forbindelse gis romanen Far, som er siste bind i memoarverket, ut på nytt i ny utgave.

Vidar Sandbeck ville fylt 100 år i år. Det markerer vi ved å utgi romanen Far fra 1984 i ny utgave.

Vidar Sandbeck (1918-2005) er en av våre fremste multikunstnere. Han var dikter, fiolinist, komponist, treskjærer, visesanger og gitarist. I år ville han blitt 100 år.

Sjette og siste bind i et mesterlig memoarverk

Vidar Sandbeck
Kjøp Far på Cappelendamm.no

Far er sjette og siste bind i et memoarverk der Vidar Sandbeck på en mesterlig måte skildrer en nervepirrende tid i årene før 2. verdenskrig. Boka fungerer som en kraftig påminnelse om hva som rørte seg av mørke krefter i Europa, og gir samtidig et detaljert innblikk i dramatiske hendelser lokalt i Hedmark.

Vidar Sandbeck skrev selvbiografisk om klassesamfunnet han selv vokste opp i

Vidar Sandbeck bodde hele livet på Åsta, i Åmot kommune i Hedmark. Hans far var tømmerhugger og kjempet for at yrkesgruppen skulle få en rettmessig andel av den verdiskapningen de stod for. Hans mor var sterkt troende og en patriotisk tilhenger av kongehuset, altså sin ektemanns rake motsetning.

Med de selvbiografiske bøkene om Påsan greide Vidar Sandbeck å dempe indignasjonen over urettferdigheten i det klassesamfunnet han vokste opp i. Her skildrer han livet i Østerdalen og på småbruket Myra på 1920 og 30-tallet. Bøkene er et av storverkene i norsk prosa i det 20. århundre.