Lese en ekstra bok i sommer?

Slik beskriver Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen følelsen de får av å lese

å leseå lese
Ifølge Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen er en god bok kjennetegnet ved at den spiller på et stort følelsesregister.

- En bok, en god bok, skal alltid være større enn deg selv, forteller Lars Saabye Christensen. For to av Norges mest anerkjente forfattere er det å lese en vesentlig del av livet.

Kan det tenkes at to av Norges mest anerkjente forfattere er avhengig av å lese? Ifølge dem selv er lesing en helt nødvendig del av hverdagen. For Roy Jacobsen handler lesing i bunn og grunn om å finne ut av hvem du er.

– For hjernen er det å lese som det luft, eller oksygen, er for lungene. Jeg må lese, jeg har alltid lest siden jeg lærte det, riktignok med store problemer, jeg var ikke noe kjapp i skolen med bokstaver og tall jeg altså, til å begynne med. Men siden den gang har jeg måttet lese, jeg er fullstendig avhengig av det, forteller Roy.

Å lese handler om å oppleve noe annet

Lars Saabye beskriver hvordan lesingen og skrivingen henger sammen.

– Jeg har ofte lurt på hvorfor det er så viktig for meg å lese. Det er selvfølgelig fordi jeg ønsker å oppleve og se noe annet, jeg vil bli overrasket, jeg vil bli glad, jeg vil bli trist. Jeg vil gå gjennom alle de menneskelige emosjonene som en bok kan gi meg, og sette på spissen noen ganger, forteller han.

Roy beskriver også viktigheten av at en bok spiller på et stort følelsesregister.

– En god bok er et instrument som griper inn i den prosessen som heter livet mitt på en eller annen måte jeg føler jeg har utbytte av, men uten at jeg helt kan sette fingeren på hva det er. Derfor må jeg lese en bok til, og enda en bok, og enda en bok.

Ønsker du å lese flere artikler, forfatterintervjuer og få boktips så meld deg på nyhetsbrev her!