Uventet salgssuksess for essaysamling:

– Bokbransjen byr fortsatt på overraskelser

Det felles eideDet felles eide
Det felles eide er en essay-samling om kunst i det offentlige rom, som har fått strålende kritikker og salg langt over forventningene. Ifølge Anne Holt er teksten så oppsiktsvekkende god at du må lese den, om så du må stjele boka. (Foto: Anne-Marte Mundal)

Feirer den uventede salgssuksessen til essaysamlingen Det felles eide med nytt opplag - og nytt omslag.

Det felles eide
Boka begynte som et samarbeid mellom Oslo kommune, Kunstnernes hus og Cappelen Damm, med forfatter Eivind Hofstad Evjemo som bindeledd, inspirator og redaktør. Kjøp Det felles eide på Cappelendamm.no.

– Vi solgte ut ett opplag, har trykket et nytt og må nå vurdere et tredje opplag. Sånt er moro, at bokbransjen fortsatt byr på overraskelser. Også de tilsynelatende smale bøkene kan nå ut, sier John Erik Riley, redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

Nytt opplag med ny farge

Det felles eide er en essay-samling om offentlig kunst, som nå har solgt langt over forventningene. Grunnen er noen oppsiktsvekkende gode tekster, i kombinasjon med begeistrede anmeldere. Nå kommer boken i nytt opplag – og ny farge.

Hvorfor ser Det felles eide nå annerledes ut, den første utgaven var blå, nå er den rød? 

– Jeg kan svare med en omvei. Vi har hele tiden hatt stor tro på dette prosjektet, men det er ikke alltid at slike bøker når ut til så mange lesere. Plutselig har vi solgt mer enn forventet, og i tillegg har boka kommet gjennom nåløyet til innkjøpsordningen for sakprosa. Dermed må vi trykke et nytt opplag. Gitt hva boka handler om og denne gledelige vendingen, har vi valgt å feire ved å bruke en ny farge. Vi bytter fra blått til rødt. Det kler innholdet også, tenker vi. Boka handler om hvordan byen forandrer seg, og da passer det at også boka gjør det, sier Riley.

Les også

Roy Jacobsen om familietragedie:

Faren sovnet bak rattet. Moren døde, faren overlevde. Les Roy Jacobsen som du aldri har lest ham før

Markante skjønnlitterære forfattere om sitt forhold til kunst

I Det felles eide  skriver sju av Norges markante skjønnlitterære forfattere, Roy Jacobsen, Nicolaj Frobenius, Johan Harstad, Cathrine Knudsen, Hanne Ramsdal, Roskva Koritzinsky og Lars Mørch Finborud, om sitt forhold til kunst.

– Jeg tror det er ganske uvanlig at en bok som denne, som handler om offentlig kunst i Oslo, selger mer enn noen hundre eksemplarer. Men så har redaktøren Eivind invitert noen veldig sterke forfattere, som i sin tur leverte usedvanlig sterke tekster. Anmelderne har også vært begeistret, og leserne har tatt dette til seg, såpass at boka havnet på bestselgerlista, sier Riley.

Les også: Hvordan bli forfatter? Få Signaler-redaktør og forfatter Eivind Hofstad Evjemos beste tips.

Det felles eide har tekster som åpner opp for nye perspektiver

På spørsmål om hvem denne boken er for, mener Riley den favner bredt.

– Boka heter ikke Det felles eide uten grunn. Jeg tenker at boka er for alle som har et forhold til kunst i omgivelsene. Og det er nær sagt alle mennesker, om de så er mest begeistret for den rare skulpturen på torget eller Vigelandsanlegget. Selv har tekstene åpnet opp for nye perspektiver. Å jobbe med Det felles eide har ikke bare vært en redigeringsjobb, men også en reise for redaktøren, inn i kunsten, men også inn i historiene til mange av forfatterne. Det håper og tror jeg at boka vil være for leserne også, en vei inn og en vei videre, noe som inspirerer til videre lesning. Og som gjør at man ser byen med nye øyne, forteller Riley avslutningsvis.