Tidenes beste leseopplevelser – her er ti klassikere du bør ha lest

klassiske romanerklassiske romaner
«Egentlig er det to grunner til at du leser en bok - den ene er at du liker den, den andre er at du gjerne vil kunne si du har lest den,» hevdet den engelske filosofen Bertrand Russel en gang. Her er ti gode bøker, som alle har gitt salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm, Knut Gørvell, stor glede i livet.

Hva er vel bedre enn å bruke ferien på å lese en klassiker? Vi har bedt salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm, Knut Gørvell, om å liste opp sine beste leseopplevelser gjennom tidene.

1 TIDENES MESTSELGENDE BOK I FRANKRIKE

Emile Ajar: Med livet foran seg. Oversatt av Anne Elligers

Med livet foran seg
Kjøp Med livet foran seg på tanum.no

Med livet foran seg er en fabelaktig barndomsskildring som jeg har anbefalt en rekke ganger. Den fikk Frankrikes høyeste litterære utmerkelse Gouncourtprisen, og det er den mest solgte og mest leste romanen i Frankrikes historie.

Gabi Gleichman presenterte den slik da han ga den ut på sitt eget forlag: «Med livet foran seg handler om Momo – en foreldreløs arabisk gutt som hverken vet hvor han kommer fra eller hvor gammel han er. Momo tas hånd om av Madame Rosa, en pensjonert jødisk prostituert, som lærer ham alt om livet og det som ligger foran ham.

Den makeløst morsomme romanen utspiller seg i Parisbydelen Belleville, blant horer, transvestitter, halliker og fattige innvandrere. Momos historie fortelles i et rasende tempo, med et vilt språk, rikt på lystige uttrykk og bakvendte formuleringer. Ordene ånder fritt mellom høyt og lavt, mellom filosofiske tanker om livet og panoramiske sveip over tilværelsens elendighet. Uhyre innsiktsfullt skildres en verden av rusmisbruk, rasisme, prostitusjon, elendighet og segregasjon. Bokas bilde av livet på bunnen av det franske samfunnet er mer aktuelt enn noensinne.»

Ønsker du å lese flere artikler, forfatterintervjuer og få boktips så meld deg på vårt nyhetsbrev her!

2 DEN ULTIMATE KJÆRLIGHETSROMANEN FOR UNGE MENN?

Erich Maria Remarque: Tre kamerater. Oversatt av Birgit Gjernes 

Kjøp Tre kamerater på tanum.no.

Tre kamerater er en klassisk kjærlighetsroman og en historie om tre unge kamerater. Den gjorde enormt inntrykk på meg da jeg gikk på gymnaset, da kameratgjengen var nesten alt og kjærligheten et fyrtårn i det fjerne. Handlingen begynner i etterkrigstidens Berlin i 1920-årene. Livslysten er i ferd med å vende tilbake, og kulturlivet blomstrer. Samtidig øker inflasjonen, og pengene blir stadig mindre og mindre verdt. Nød og uro vokser fram. Tre unge kamerater forsøker å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. De deler kjærligheten til verkstedets stolthet, racerbilen Karl. Når kvinnen Pat entrer scenen, blir forholdet deres satt på prøve.

 

Les også

Boktips til sommerferien

Dette er sommerens beste bøker

3 EN GLEMT SKATT
Bergljot Hobæk Haff: Renhetens pris 

Kjøp Renhetens pris på tanum.no.

Renhetens pris var det kjæresten min som fikk meg til å lese på midten av nittitallet, og den ble umiddelbart en av mine favorittromaner. Dette er Bergljot Hobæk Haffs aller sterkeste roman. Den handler om den spanske munken Desiderus som er geistlig og inkvisitor på 1500-tallet. Han forteller om et av sine første oppdrag i Inkvisisjonens tjeneste, da han som ung mann var besatt av tanken om å fremme Guds sak, om nødvendig med de mest bestialske midler. Saken dreier seg om den unge nonnen Beatrize som er mistenkt for å ha født Djevelens barn.

Dette er en historie om forbudt kjærlighet, forbytting av barn, om fødsler i dølgsmål, dystre slott og onde mødre. En glemt skatt!

 4 FADERMORDET

 Fjodor Dostojevskij: Brødrene Karamasov. Oversatt av Geir Kjetsaa

Brødrene Karamasov
Kjøp Brødrene Karamasov på tanum.no

Hvis jeg blir spurt om hvilken bok jeg syns er aller best, så er svaret Brødrene Karamasov. Det er en mangefasettert idéroman, en mesterlig psykologisk roman og ikke minst er den kanskje tidenes beste krimroman med fire brødre mistenkt for fadermord.

Dette er en roman som handler om de viktigste eksistensielle problemene: Det ondes problem, frihetens vesen og menneskets troslengsel. Samtidig er handlingen godt forankret i en sosial virkelighet: et svært fargerikt russisk miljø. Ryggesløse kvinner, hellige menn, onde godseiere og sågar djevelen selv befolker persongalleriet. Hvis du ikke har lest Brødrene Karamasov, så er det på høy tid nå i sommer.

 

5 EN FREMMEDGJORT HELT I EN MENINGSLØS VERDEN

Albert Camus: Den fremmede. Oversatt av Karin Holter    

Den fremmede
Kjøp Den fremmede på tanum.no.

Den fremmede var mitt første møte med eksistensialismen, og den ble en epokegjørende roman for meg. Allerede den første setningen skaper den helt spesielle fremmedgjortheten: «I dag døde mor. Eller var det i går, det er jeg ikke riktig sikker på.» På samme underlige, fremmedgjorte måte tar Mersault livet av en person på en strand og følger siden uinteressert med i sin egen rettssak.

Albert Camus var den som inspirerte meg til tittelen på mellomfagsoppgaven i litteraturvitenskap om Camus Den fremmede og Sartres Kvalmen: «En fremmedgjort helt i en meningsløs verden.»

 

6 ET ITALIENSK MESTERVERK
Elsa Morante: Historien. Oversatt av Signe Marie Sanne

Kjøp Historien på tanum.no.

«Dette er århundrets roman» hevdet de danske avisene Politikens og Berlingske Tidende da italienske Elsa Morantes hovedverk, Historien,  kom ut i 1974. I fjor kom den i ny pocketutgave på norsk.

Historien er en stor fortelling om Italia, ja nesten hele verdens historie fra 1941 Med krigen som ramme gir romanen et sterkt portrett av enken Ida Ramundo, en lærerinne som sliter med epileptiske anfall. Hun blir voldtatt av en tysk soldat som er på vei til Nord-Afrika, men gutten hun føder som resultat av dette, blir Idas lys gjennom krigsårene.

Jeg leste denne boka da jeg tok grunnfag i litteraturvitenskap, og det er en av de bøkene som alltid vil være med meg.

 

7 IKKE VÆR EN LITEN LORT

Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte. Oversatt av Jo Giæver Tenfjord

Brødrene Løvehjerte
Kjøp Brødrene Løvehjerte på tanum.no

Brødrene Løvehjerte kom ut da jeg var 15 år, og min storebror var den gang som nå en av mine nærmeste. Så også her var det full identifikasjon med hovedpersonene. Den gang var også verdikampen mer voldsom enn nå, og brødrene Gørvell var også svært opptatt av å slåss mot det onde, og forstod at alle valg var viktige. Man måtte for hver pris unngå å være feig eller velge feil side, for hvem vil være en liten lort: «Ja, våger du det ikke nå, tenkte jeg, da er du en liten lort og blir aldri annet enn en liten lort.»

Gjennom årene har vi lest Brødrene Løvehjerte mange ganger hjemme hos oss for de forskjellige barna. Som regel gråter vi voksne mer enn barna. Brødrene Løvehjerte bør uten tvil være sommerens høytlesning for hele familien!

8 DEN FORTAPTE GENERASJON
Ernest Hemingway: Og solen går sin gang. Oversatt av Gunnar Larsen

Og solen går sin gang
Kjøp Og solen går sin gang på tanum.no.

Flere av Hemingways noveller er noe av det jeg setter aller høyest innenfor litteraturen, men som romanelsker er det Og solen går sin gang som er mitt Hemingway-valg. I en urolig tid med stor ungdoms-arbeidsløsheten i Europa og en president i USA som kan få de fleste til å fortvile, får denne romanen om «den fortapte generasjon» ny aktualitet.

Her handler det om amerikanere som mistet sin ungdomstid under den første verdenskrigen: Lady Brett Ashley og reporteren Jacob Barnes møter hverandre i Paris i 1920-årene. De tilhører en gruppe journalister, kunstnere og bohemer som tilsynelatende lever et sorgløst og muntert liv. Men bare tilsynelatende.

 

9 KUNSTEN Å GÅ TIL GRUNNE

Tom Kristensen: Hærverk. Oversatt av Johan Fredrik Grøgaard

klassiske romaner
Kjøp Hærverk på tanum.no.

Hvilke destruktive krefter er det som driver mennesker til bunns. Denne rystende, danske klassikeren er av mange regnet som tidenes beste danske roman. Vi er i København i 20-årene. Ole Jastrau er journalist, en radikal litterat hvis tilværelse styres mellom hjemmet, avisredaksjonen og byens barer. Han har kone og barn, men beslutter seg for å gå i hundene og lykkes. I en tåke av jazz, erotikk og alkohol skjener han vekk fra all deltagelse i verdens skjeve gang. En rystende og skremmende roman!

 

 

 

Les også

Den kreative leseren – en aller siste kommentar til debatten om virkelighetslitteraturen

10 ØDELAGT AV PENSUM

J.D. Salinger: The Cathcer in The Rye: Redderen i rugen. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen

The Cather in the Rye
Kjøp Redderen i rugen på tanum.no.

På den første utgaven av John Irvings Garps bok var det en kritiker som skrev av ingen roman hadde vært så betydelig som Garps bok siden The Catcher in the Rye. Det fikk meg til å spore jeg opp denne romanen som da hadde den merkelige tittelen: Hver tar sin, så får vi andre ingen.

Den gjorde enormt inntrykk på meg som den hadde gjort på hundretusener andre unge mennesker. De siste tiårene har den vært pensum på mange videregående skoler, og dermed har den paradoksalt nok svekket sin status hos de unge leserne. Det er synd for aldri har jeg leste en så presis beskrivelse av en av en tenårings fremmedgjøring og tap av uskyld i hovedperson.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar
  1. Lydia Foss:

    Flott med tips . Lest flere men ser frem til John Boine .
    Er leder av en lesesirkel .

    15. august 2018 kl 15:33

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *