Dette er vinneren av Stig Sæterbakkens minnepris for 2018

Bjørn VatneBjørn Vatne
«Slik skal vi velge våre ofre er en debut som tar tak i et brennbart spørsmål – den radikaliserende ekkokammer-effekten i sosiale medier – og utvider og kompliserer det». Vi gratulerer Bjørn Vatne med tildelingen av Stig Sæterbakkens minnepris for 2018.

«Man kan lese romanene som diskusjoner av hva politisk radikalitet innebærer, som innlegg i de tilbakevendende debattene om maskulinitet og mannsrollen. Eller som kjærlighetsromaner.»

– Å få denne anerkjennelsen betyr svært mye for meg. Mest fordi Stig Sæterbakkens navn er heftet ved prisen: Jeg håper den skal fungere som en evig påminnelse om at jeg skal være så lite feig, døll og dogmatisk som jeg klarer, sier  Bjørn Vatne.

  • Bjørn Vatne (f. 1976) er fra Ålesund. Han debuterte med romanen Slik skal vi velge våre ofre i 2015, den ble kåret til Årets roman av norske bokbloggere.
  • Vatne har studert blant annet sosiologi og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og har gått to år ved Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø.
  • Han har publisert tekster blant annet i Vinduet og Granta, jobbet i flere år som journalist, og er i dag løsarbeider i Ålesunds kulturliv.

Prisen er på 100 000 kroner, og går til en forfatter med «overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter». Prisen deles ut til minne om forfatteren Stig Sæterbakken, som døde i januar 2012. Hans raushet overfor unge litterære talenter tenkes videreført med denne prisen, som har som intensjon å gi allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg.

Les juryens begrunnelse for årets utdeling

Her kan du lese juryleder og kulturjournalist i Morgenbladet, Olaf Haagensens, begrunnelse i sin helhet:

«Romanen tilhører to verdener: den som omgir oss og den vi forestiller oss. Siden den fant sin form på 1700- og 1800-tallet  har den moderne romanen på den ene siden vært det alminnelige livets sjanger, et speil for livet slik det utspiller seg her og nå i all sin trivialitet og tragedie. Og på den andre siden har den også vært et vindu ut til steder og tider langt bortenfor hverdagslivet – til magiske øyer og tapte riker, til fjerne fremtider og parallelle universer.

Bjørn Vatne
Bjørn Vatne mottok Stig Sæterbakkens minnepris på Kunstnernes Hus under Cappelen Damms høstfest.

Vinneren av Stig Sæterbakkens minnepris for 2018 skriver fra begge disse romanverdenene. I seg selv plasserer det ham i et lite og celebert selskap her i Norge, hvor de to verdenene bare sjelden eksisterer innenfor ett og samme forfatterskap. Statuttene til Stig Sæterbakkens minnepris sier at juryen skal vektlegge «originalitet og mot til å skape (…) egne prosjekter» når den velger sine vinnere. Årets vinner oppviser begge disse kvalitetene. Kanskje kan man også se et slektskap til Sæterbakkens egne romaner, som ofte beveger seg i det uavklarte grenseområdet der det vante og trygge slo over i det fremmede og uhyggelige.

Det er en stor glede å kunne gi Stig Sæterbakkens minnepris 2018 til Bjørn Vatne.

Slik skal vi velge våre ofre
Kjøp Slik skal vi velge våre ofre på Tanum.no

Vatnes debutroman, Slik skal vi velge våre ofre fra 2015, forteller historien om kjæresteparet Kjetil og Aina. De planlegger å flytte fra Norge til et økologisk småsamfunn i USA. Men slik blir det ikke. Den Kjetil som snakker til oss i romanen, er alenepappa for en liten jente og ansatt i et reklamefirma i Ålesund. Han lever et liv tynget ned av hverdag, utilstrekkelighet og sorg der det eneste frirommet han har, er det anonyme og anti-konforme fellesskapet han finner på nettet. Slik skal vi velge våre ofre er en debut som tar tak i et brennbart spørsmål – den radikaliserende ekkokammer-effekten i sosiale medier – og utvider og kompliserer det.

Vatnes andre og foreløpig siste roman, Nullingen av Paul Abel fra i år, står ved første øyekast langt fra debutboken. Handlingen utspiller seg i et fremtidig Norge der klimaendringene har slått inn med full kraft, og alle innbyggerne er teknologisk forbundet i en kollektiv bevissthet. Hovedpersonen, den nokså sedate marinbiologen Paul Abel, har mer eller mindre avfunnet seg med den begredelige situasjonen, men så griper et radikalt økopolitisk parti makten gjennom et statskupp, og han kan ikke lenger ligge stille i badekaret.

Til tross for at Vatnes romaner utspiller seg i to forskjellige litterære verdener, interesserer de seg for mye av det samme. Man kan lese dem som diskusjoner av hva politisk radikalitet innebærer og når et meningsfellesskap blir undertrykkende. Man kan lese dem som innlegg i de tilbakevendende debattene om maskulinitet og mannsrollen. Eller som skakk heimstaddiktning fra Ålesund. Eller som kjærlighetsromaner.

Nullingen av Paul Abel
Kjøp Nullingen av Paul Abel på Tanum.no

Uansett hvilken innfallsvinkel man velger, går man inn i velkomponerte fortellinger og rike litterære universer som står åpne mot vår egen samtid. Og man møter en forfatter med letthet, humor og stor observasjonsevne i språket.

Til slutt vil juryen bemerke at den vurderer Nullingen av Paul Abel som særlig løfterik i hvordan den lar så forskjellige litterære verdener som science fiction, satire og relasjonsdrama smelte sammen. Romanen oppleves som et byks fremover for den norske klimalitteraturen. Med en formulering fra Vatne selv vil vi si at den er et eksempel på hvordan litteraturen gjennom «tankekraft alene [kan] definere virkeligheten på nytt» for leseren.

Med det vil jeg gratulere Bjørn Vatne på vegne av juryen, som har bestått av Inghill Johansen og Hilde Slåtto foruten meg selv, med Stig Sæterbakkens minnepris for 2018.»

Olaf Haagensen

 

Tonje Skjervold
Markedssjef innhold i Cappelen Damm forlag. Har bakgrunn som journalist fra blant annet Dagens Næringsliv/D2 og NRK.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *