Bokmessen i Frankfurt

Verdens største bokmesse

Bokmessen i FrankfurtBokmessen i Frankfurt
Salgs og markedsdirektør i Cappelen Damm, Knut Gørvell er på plass i Frankfurt, sammen med Ingvar Ambjørnsen. Ambjørnsen er den eneste norske forfatteren som er fast på bokmessen i Frankfurt, og i år er han på sin 33. bokmesse.

I dag drar store deler av bokbransjen til Frankfurt, for i morgen åpner verdens største og viktigste bokmesse der for 70. gang. I år er Georgia æresgjest. Neste år er det Norges tur.

Onsdag begynner verdens største bokmesse i Frankfurt, så i dag drar det meste av det som kan krype og gå av den norske forleggerstanden på den årlige Tysklands-turen. Der skal vi forleggere pleie våre kontakter, lete etter de nye trendene og trylle fram den neste bestselgeren. Det er «tyvers marked» – det gjelder å «stjele» ideer, og ikke minst rettigheter fra de andre.

Ti gigantiske haller i flere etasjer

Bokmessen i Frankfurt er noe helt for seg selv – både i størrelse, og ikke minst i stemning. Det er verdens største bokmesse med over 7100 utstillere fra over 100 land. Messeområdet består av ti store haller – tre-fire etasjer i hver – fylt opp med bøker, salgsagenter og forleggere.

Mange store forfatterskap er internasjonale og satses på i svært mange land. Derfor kan du gå fra hall til hall og fra land til land og likevel finne omtrent de samme utstillingene av forfatternes bøker.

Georgia er æresgjest

Hvert år er det ett land som frontes spesielt på bokmessen. I år er det Georgia som er æresgjest eller hovedutstiller, og det betyr at én hall er viet dem.

Frankfurt 2019 – Norge som æresgjest

I 2019 skal Norge være æresgjest, og allerede i år vil det være økt fokus på Norge. Arbeidet med å gi flere norske forfattere et internasjonalt løft er godt i gang, og det vil forhåpentligvis bli godt synlig denne uken. Kulturminister Trine Skei Grande følger satsingen tett og vil komme til bokmessen torsdag.

Jakten på «den hellige gral»

«I sin alminnelighet tør jeg nok kalle forleggerstanden som sådan for gangstere», hevdet skuespilleren og forfatteren Glaes Gill. I Frankfurt kan man fort få et slikt syn på forleggerne, for stemningen i hallene og ikke minst i barene der forlagsfolkene møtes, er helt spesiell. Alle går og værer etter et bytte, etter «den hellige gral» – det vil si den neste store bestselgeren. Selv i vår tid der manus og alle mulige potensielle vinnere stort sett er pushet av agenter på forhånd, er det en urolig og oppjaget stemning der salgsagenter og forleggere møtes i en slags konstant «speed dating». Man kan kanskje leve med at man ikke finner det helt store selv, men angsten for at noen av de andre er i ferd med å skyte gullfuglen, jager folk stadig videre. Så her er det alles kamp mot alle.

Ingvar Ambjørnsen

Kanskje kommer det flere norske forfattere i år enn vanlig siden vi trapper opp mot Frankfurt 2019. Et fast norsk innslag er uansett Ingvar Ambjørnsen. Han bor i Hamburg og tar som vanlig toget ned til Frankfurt. Jeg er så heldig både å ha lunsj- og middagsavtale med ham. Sammen kan vi i år feire 60-års jubileum på bokmessen. Ingvar er på sin 33. messe i år, mens jeg er på min 27.

Er du i forlagsbransjen og mener du har betydning, bør du ikke ses noe annet sted enn i Frankfurt denne uken.

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *