Velkommen til Poesifest 2018!

Poesifest 2018Poesifest 2018
Lørdag 17. november er du invitert til Poesifest i Cappelen Damms lokaler i Akersgata. Programmet starter kl. 17.30 og fortsetter utover kvelden.

Cappelen Damm, Kolon Forlag og Flamme Forlag inviterer til Poesifest lørdag 17. november.

Vi feirer poesien i all sin prakt – de stillferdige, frimodige, kloke, kraftfulle og urovekkende ordene. Programmet starter kl. 17.30. Du får høre debutanter og kjente poeter i opplesninger og samtaler, i tillegg til musikalske innslag.

Meld deg på eventet på Facebook her!

Årets festpoet er Tone Hødnebø, en av landets fremste poeter og gjendiktere. Du treffer henne i samtale med kritiker Cathrine Strøm, og vil også få høre henne lese egne dikt. I tillegg får du høre noen av poesiårets sterkeste yngre stemmer. Vi byr også på en samtale om stedet og politikken med Amalie Kasin Lerstang og Sarah Zahid.

Les også

Vesaas’ debutantpris-vinner Amalie Kasin Lerstang ute med ny politisk diktsamling

Forfatter Lars Saabye Christensen, musiker Aamund Maarud og Tom Stalsberg forener blues og Beatles i sitt musikalsk-poetiske innslag. Kvelden avsluttes med musiker og Flamme-forfatter Unnveig Aas, som spiller sammen med Roger Græsberg fra bandet Roger Græsberg & Foreningen.

PROGRAM:

17.30: Dørene åpner

18.00: Velkommen v/ Cappelen Damm, Kolon Forlag og Flamme Forlag

18:15: Festpoetens prolog – Tone Hødnebø

18.35: Stedet og politikken. Amalie Kasin Lerstang og Sarah Zahid i samtale og opplesning. Samtalen ledes av Ellen Engelstad.

19.10 – 19.30: Pause

19.30: Blues og Beatles. Musikk, fotografi og opplesning ved Lars Saabye Christensen, Amund Maarud og Tom Stalsberg.

20.00: Poetene leser. Sonja Nyegaard, Tine-Jarmila Sir, Helene Imislund og Linda Klakken.

20.30: Om diktning og utførte gjerninger. Tone Hødnebø i samtale med Cathrine Strøm.

21.15: Minikonsert med Unnveig Aas og Roger Græsberg.

Litt mer om programmet:

FESTPOETENS PROLOG

Årets festpoet inviteres hvert år til å holde festpoetens prolog. I år er det Tone Hødnebø som åpner Poesifest, slik Søren Ulrik Thomsen og Gro Dahle har gjort før henne. Tone Hødnebø er en av landets fremste poeter. Hun skriver kloke og bevisste dikt, som på tross av sin lavmælte stil når langt. Det samme kan vi forvente av årets prolog.

STEDET OG POLITIKKEN

Holmlia, Telemark, Bjørndal, Oslo, Lahore, Notodden. Hvordan former stedene vi kommer fra vår oppfatning av verden? Sarah Zahid debuterte med diktsamlingen La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve tidligere i år. Dette er heimstaddiktning for vår tid, der flerkulturell oppvekst i en drabantby i Oslo skildres med varme og klokskap. Amalie Kasin Lerstang utga før sommeren Vårs, en politisk diktsamling som skildrer industrihistorien på Notodden og tematiserer identitet, sosial arv og klassespørsmål. Zahid og Kasin Lerstang møtes til samtale om stedet og politikken.

BLUES OG BEATLES

4. juni 1964 spilte The Beatles konsert i København. Bare én mann manglet: Ringo Starr. Vikaren Jimmy Nicol tok plass bak trommene for verdens største band. Til stede var fotograf Johan Brun fra Dagbladet. Hans unike bilder fra Beatles´ første konsert med Nicol lå som negativer i en skuff i 54 år. Lars Saabye Christensen grep fatt i materialet, og det resulterte i den vakre, morsomme og tankevekkende diktsyklusen blues for Jimmy Nicol. Vi får se Bruns fotografier mens Lars Saabye Christensen leser fra samlingen til musikk av Amund Maarud.

POETENE LESER

Vi har samlet et knippe aktuelle poeter som på hver sin måte utforsker de store størrelsene i sine diktsamlinger av året. Her fins kjærlighet og død, det lyse og det mørke, i dikt som er vakre og såre, men hvor temaene også behandles med humor, energi og vidd. Den poetiske kvartetten består av Sonja Nyegaard som leser fra Mørket er et mirakel, Tine-Jarmila Sir som leser fra Hvis, Helene Imislund som leser fra Spredte døtre og Linda Klakken som leser fra Det fins et rom i meg som står tomt.

OM DIKTNING OG UTFØRTE GJERNINGER

Tone Hødnebøs forfatterskap og litterære prosjekt trer stadig tydeligere frem. I hennes diktning kombineres et stort alvor med en leken og undersøkende holdning til det å være menneske i verden. Hødnebøs dikt forener stor følsomhet med klar tenkeevne, ømhet med fantasi, presisjon med ekspansjon, kjølig ettertanke med akutt viktighet. Den samme formen for hyperfølsom presisjon er også fremtredende i hennes gjendiktninger av Emily Dickinson og Anne Carson. I begrunnelsen for å nominere Hødnebøs siste utgivelse Nytte og utførte gjerninger til Kritikerprisen sier juryen blant annet at: «Historie, hukommelse og forståelse er tre av pilarene i Tone Hødnebøs nye diktsamling. Igjen viser hun sitt karakteristiske, poetiske grep, på de store linjene, de talende detaljene.» Hødnebø mottok nylig Gyldendalprisen og Triztan Vindtorn poesipris, noe som tydelig bekrefter at hun har skrevet seg til en plass blant Norges fremste forfattere. Tone Hødnebø møter kritiker Cathrine Strøm til samtale om sitt forfatterskap.

MINIKONSERT

Unnveig Aas er ikke bare Flamme-forfatter, hun er også kritikerrost musiker. Hun har sunget seg inn i hjertene til mange med den kontrastfylte musikken sin; stille og sorgfull, men også til tider fengende og dansbar. Med inspirasjon fra country, pop, klassisk rock og folk skiller hun seg ut i det norske musikkmiljøet. Denne kvelden har Unnveig Aas med seg Roger Græsberg, som hun spiller sammen med i bandet Roger Græsberg & Foreningen, på scenen. Bandet omtales gjerne som noe av det mest originale som har dukket opp i norsk country på lenge, med klare referanser til klassiske og alternative røtter innen sjangeren. Med andre ord er det duket for en sjarmerende og engasjerende musikalsk avslutning på årets Poesifest.

Les også

Lyrikkdebutant Helene Imislund:

I diktsamlingen «Spredte døtre» fortelles historien til tre kvinner som går mot slutten av livet

Les også

«Fabelaktig bra» Anmelderne elsker Byens spor – Maj