Poesifest 2018:

Låta inni diktet

Poesifest 2018Poesifest 2018
Blues- og rockemusiker Amund Maarud ser du på scenen sammen med Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg på Poesifest 17. november. Dette blir et møte mellom musikk og tekst. (Foto: Kim Rognmo).

På Poesifest 2018 får du oppleve Lars Saabye Christensen, Amund Maarud og Tom Stalsberg på scenen med blues, ord og bilder.

Poesifest
På Poesifest 2018 møter du blant annet Lars Saabye Christensen, som nå er aktuell med andre bind i Byens spor. (Foto: © Hans Jørgen Brun).

Lars Saabye Christensen, Amund Maarud og Tom Stalsberg står på scenen til årets Poesifest 17. November med blues, ord og bilder. Utgangspunktet er diktsamlingen En blues for Jimmy Nicol. Den handler om den glemte trommeslageren som spilte med Beatles i Norge og inneholder tidligere glemte fotografier av Johan Brun. Vi har snakket med musiker Amund Maarud om møtet mellom musikk og tekst og samarbeidet med Lars Saabye Christensen.

Poesifest er et samarbeid mellom Cappelen Damm, Kolon forlag og Flamme Forlag.

– Hvordan arbeider du og Lars Saabye Christensen sammen? Fins teksten før musikken?

Poesifest
Møt Tom Stalsberg på Poesifest 2018, sammen med artist Amund Maarud og forfatter Lars Saabye Christensen.

– Lars er et av de mest arbeidsomme menneskene jeg kjenner. Når vi er mellom spillejobber, i Buicken eller på fly, skriver han på små lapper. Han er alltid i prosess, selv med de ferdige diktene, stryker en linje her, legger til noen ord der. Lars er så levende. Det er enormt inspirerende. Grunnstemninga er der, musikken fins i orda han har skrevet. Så speller jeg til det, lar musikken ligge i noen dager, leker meg med det. En ny idé kommer inn, og musikken blir til. Lars kan overraske, samtidig som han beskriver noe jeg kjenner igjen. Å jobbe med tekstene hans er å gå på oppdagelsesferd i eget sjelsliv, sier Maarud.

Les også

Velkommen til Poesifest 2018!

– Hva er annerledes når du lager musikk på egen hånd?

– Musikk og tekst kommer gjerne samtidig. Det dukker opp tekstbrokker med melodi som jeg synger inn på telefonen. Når jeg har mange nok byggesteiner, går jeg i studio. 5. november slipper vi albumet Buicken som vi har lagd sammen med Mathias Eick og Tom Stalsberg. Der fins en låt jeg har krevet direkte til et av Lars sine dikt. Han leste inn diktet i studio, og jeg begynte å skrive ei låt da jeg hørte det. Resultatet er at låta lever inni diktet. Dermed får låta en annen betydning. Og diktet får en annen valør når du hører det etter musikken.

Få med deg hele programmet og meld din interesse for Poesifest 2018 sitt Facebook-event her!

– Er det å lage musikk et poetisk arbeid?

– Det er viktig for meg å skrive tekst jeg kan stå inne for. Skrive noe som er sant. Etter hvert som jeg er blitt litt eldre, er jeg mindre opptatt av å imponere meg sjøl. Jeg er mer opptatt av sannhetsgehalten i det jeg lager. Den store jobben kan bestå i å ta bort floskler og store, voldsomme ting. Lage det jeg vil kalle et sant reisverk.

– Hvordan er det å spille sammen versus å spille alene?

– Når du spiller med andre, kan du trekke deg til side for deretter å gå helt inn i det igjen. Spiller du aleine, er du hele tida i det rommet der du står for alt. Du kan tenke mer når du spiller med andre, la det flyte. Særlig med Lars. Han har en spesielt god følelse for rytme og musikalitet: Når han leser på en tolvtakters blues, veit han akkurat når han skal komme i mål. Det han gjør, er musikalsk uten at han trenger å synge. Lars og jeg finner en felles groove. En felles oppfattelse av puls.

Les også

Poesifest 2018:

– Vi har ingen romantiske duetter, hvis du tror det