Vigdis Hjorth og Roy Jacobsen til scenen

Urpremièrer på «Arv og miljø» og «De usynlige»

Arv og miljø og De usynligeArv og miljø og De usynlige
På onsdag var det urpremière på «Arv og miljø» på Den Nationale Scene, og i går var det urpremière på «De usynlige» på Hålogaland teater.

Denne uken har det vært urpremièrer på Vigdis Hjorths «Arv og miljø» og Roy Jacobsens «De usynlige». Også sceneversjonene av bøkene ser ut til å bli store publikums-suksesser.

Denne uken har vært romanforfatternes store uke på norske teaterscener. Onsdag var det urpremière på Vigdis Hjorts Arv og miljø på Den Nationale Scene i Bergen, og i går var det urpremière på Roy Jacobsens De usynlige på Hålogaland teater i Tromsø. Kanskje kan sceneversjonene av bøkene bli like store suksesser som romanene var?

Kjersti Elvik
Kjersti Elvik gjør en utrolig prestasjon i hovedrollen som Bergljot.

To sentrale Kjersti’er

Det er Kjersti Horn og Kristian Lykkeslet Strømskag som har dramatisert  Arv og miljø for scenen. Kjersti Horn er regissør for forestillingen, og Kjersti Elvik gjør en maratonprestasjon i hovedrollen som Bergljot.

«Arv og miljø er blitt rystende godt teater»

De første anmeldelsene av stykket er svært positive. Både VG og Dagbladet trillet fem på terningen, mens Aftenposten var enda mer positive og ga den terningkast 6.

Per Christian Selmer-Anderssen i Aftenposten skrev bl.a.: «Kjersti Horns oppsetning av Vigdis Hjorths «Arv og miljø» er blitt et poetisk, politisk og kraftfullt stykke kunst.(…) Kjersti Elvik bærer «Arv og miljø» på sine skuldre. Hun går alene rundt i scenerommet, mens de andre karakterene stadig blander seg inn i hennes historie. Arv og miljø er på Den Nationale Scene blitt et kraftfullt stykke kunst, og en ubehagelig påminnelse om at du må ta stilling for å leve sant.»

Utsolgte forestillinger

Roy Jacobsens De usynlige er ett av høydepunktene i hans forfatterskap, og svært mange i Nord-Norge kjenner seg igjen i Ingrid Barrøys historie. Derfor har det vært enorme forventninger nå når Hålogaland teater skulle sette opp De usynlige som teater. Alle forestillingene som er lagt til salgs, er nå utsolgt.

Roy Jacobsen
Roy Jacobsen var til stede på premièren. Her er han sammen med Trude Øines som spiller Ingrid.

Det har vært turbulente tider ved Hålogaland teater den siste perioden der bl.a. teatersjefen fikk avskjed. Også rundt forestillingen De usynlige har det vært konflikter, men likevel ble det urpremière i går. Det er Anders T. Andersen som både står for dramatiseringen og regien.

Foreløpig er det kun to aviser som har rukket å anmelde forestillingen. Her er anmelderne litt mer delte. De lovpriser Jacobsens roman, men mener at det bare er delvis vellykket med adaptasjonen til scenen.

Sindre Hovdenakk i VG gir forestillingen en firer på terningen og skriver bl.a.: «Når Trude Øines i rollen som Ingrid, den «egentlige» hovedpersonen, endelig står mer frem i løpet av andre akt, tror vi også mer på handlingens indre drivkraft. Men det er likevel ikke nok til helt å skape dybde i dette stykket. Til det er relasjonene og den underliggende spenningen mellom karakterene for dårlig utviklet.»

Begeistret publikum

Jeg som var til stede på begge urpremièrene, kan uansett melde om svært begeistret publikum både i Bergen og Tromsø. Det er ingen tvil om at publikum elsker å se dramatiseringer av romaner fra våre fremste samtidsforfattere.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *