Litterære fulltreffere

Syv julegavetips til den litteraturinteresserte

Julegavetips litteraturJulegavetips litteratur
Trenger du julegavetips til leseglade familiemedlemmer eller venner? Da vil du garantert finne noe passende blant bøkene under.

Enten du er på jakt etter gave til onkel, til mamma eller til kusinen – eventuelt niesen – på 22, her er en liste du trygt kan velge fra.

Lars Saabye Christensen Byens spor – Maj
Kjøp Byens spor – Maj på cappelendamm.no

Lars Saabye Christensen: Byens spor – Maj

Denne romanen må være et av årets sikreste kort, nesten uansett hvem du skal kjøpe julegave til. Bind to i Saabye Christensens trilogi Byens spor har denne høsten gått sin seiersgang, og er en stor favoritt hos både anmeldere og lesere. Den har ligget lenge på bestselgerlista, av terningkast har den fått hele fire seksere og to femmere, og anmelderne skriver bl.a.: «Fabelaktig forfatter», «jeg spår en like stor suksess som Halvbroren», «litteraturens øverste klasse», «forfatteren på sitt beste».

Byens spor – Maj følger vi det samme persongalleriet som i bok én, Byens spor – Ewald og Maj. Maj er alene med barna Jesper og Stine etter at Ewald er gått bort. Denne gangen er det fokus på Maj og sønnen Jesper og kameraten hans, slaktersønnen Jostein. Like mye som personene i boka er kanskje også tiden hovedperson, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Lars Saabye Christensen er i ferd med å skrive Fagerborg, Oslo – og gjennom det Norges – memoarer.

Les også

«Fabelaktig bra» Anmelderne elsker Byens spor – Maj

Les også

Intervju med Lars Saabye Christensen:

På sporet av byens tapte tid

Erlend Loe Dyrene i Afrika
Kjøp Dyrene i Afrika på cappelendamm.no

Erlend Loe: Dyrene i Afrika

Erlend Loes oppsiktsvekkende, absurde og morsomme roman om mildt sagt tøylesløst begjær har fått femmer i både VG, Dagbladet og Adresseavisen. Et utvalg av anmeldersitatene sier mye om hvor lite denne boka likner det meste annet utgitt denne høsten: «Herlig humørpille mot gravalvor«, Glimrende, svart samfunnssatire med sære drifter«, «en helt egen plass i den norske bokheimen»

og «kongen av litterær humor«.

Fem enkeltpersoner – en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker – kjenner dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra. De gjennomgår en radikaliseringsprosess og forstår etter hvert at dersom verden skal overleve, må noen gå i bresjen. Dyrene i Afrika er en historie om avmakt, aktivisme og avvik.

Les også

Oppsiktsvekkende roman fra Erlend Loe

Absurd, morsomt, overskridende og tankevekkende om dyresex fra Erlend Loe

Gine Cornelia Pedersen Vår i det hinsidige
Kjøp Vår i det hinsidige på cappelendamm.no

Gine Cornelia Pedersen: Vår i det hinsidige

Mange kjenner sikkert Gine Cornelia Pedersen som skuespiller i NRKs suksessserie Unge lovende, hvor hun spiller en forfatter som strever på mange fronter. Selv vant Pedersen Tarjei Vesaas debutantpris for romanen Null i 2013.

Vår i det hinsidige er en kraftfull roman om en ung jentes oppvåkning – til seksualitet, vekst og brå død. Også denne er blitt godt mottatt: «forfriskende å lese. […] et ungt forfatterskap preget av energi, rytme og driv.» skriver Vårt Land, mens Aftenposten skriver at: «romanene handler i grunnen om hvordan du skal bli voksen. Pedersen kan skrive både direkte, malerisk og antydende«.

Les også

Gine Cornelia Pedersen med ny roman

Å hugge en roman i sten

Kristian Klausen Dagbøkene 1996-2018
Kjøp Dagbøkene 1996-2018 på cappelendamm.no

Kristian Klausen: Dagbøkene 1996-2018

Etter 22 års dagbokskriving får en bibliotekar den tanke at enkelte små partier kanskje kan finpusses til en liten prosautgivelse. Så møter han et forlag som overtaler ham til å utgi alle dagbøkene nøyaktig slik de er. Dette har det blitt en underholdende roman av.

Stavanger Aftenblad triller en femmer på terningen, og skriver bl.a.: «I en morsom og sorgfull parodi går han til et gevaltig angrep på den oppblåste, hemnings- og hensynsløse ego-litteraturen«. Drammens Tidende er også begeistret: «Med denne dagbokthrilleren tramper drammensdikteren midt oppi den norske debatten om den såkalte virkelighetslitteraturen, med karikert sjikane av både forleggere og forfattere. […] Skandaløst! Løp og les!«.

Les også

Aktuell med dagbok-roman:

Kristian Klausen ønsker å fornye novelle- og romankunsten, i alle fall litt

Frederik Svindland Engelsk tåke
Kjøp Engelsk tåke på cappelendamm.no

Frederik Svindland: Engelsk tåke

Frederik Svindland er et navn å merke seg. Han debuterte i 2016, og ble da nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for kritikerhyllede Pelargonia. Hans nye roman Engelsk tåke fortsetter i debutromanens spor, og også denne har fått ros. Dag og Tid skriver bl.a.: «Med desse to korte og stilreine romanane vil Svindland bli lagd merke til som ei litt annleis stemme i samtidslitteraturen. Svindland ropar ikkje høgt, men ser klart, og han kan skildre ein solnedgang bedøvande vakkert.»

Engelsk tåke gir et nærbilde av hverdagslig familieliv og hjemstavn. Der hvor Pelargonia beskrev barndom, tar Engelsk tåke for seg ung voksenalder. Det handler om en fars utfordringer i møte med pensjonisttilværelsen, og en sønn som tydelig er fortvilt over farens situasjon, men som kanskje ikke gjør så mye som han kan.

Les også

Aktuell med romanen Engelsk tåke:

Frederik Svindland fortsetter å skrive om harmoni i sin nye bok

Astrid Nordang Der du står er smertens navle
Kjøp Der du står er smertens navle på cappelendamm.no

Astrid Nordang: Der du står er smertens navle

Anerkjente Astrid Nordang skriver denne gangen særegent og fengslende om angsten for tidens gang og om hvor ulikt vi håndterer klimakrisa.

Anna og Steinar har forlatt bylivet med sine tre barn, og bygget opp en husmannsplass for å komme nærmere naturen. Mange idealistiske bymennesker drømmer om nettopp en slik tilværelse, men i denne familiefortellingen slår idyllen etter hvert store sprekker. Kulturspeilet.no skriver i sin anmeldelse: «Nordangs språk er så frodig, men samtidig lekende lett at det minner om å lese store latin-amerikanske forfattere som Allende eller Garcia

Marquez.»

Les også

Gi plass til naturen

Therese Bohman Aftenland
Kjøp Aftenland på cappelendamm.no

Therese Bohman: Aftenland

Da den utkom i Sverige, ble Aftenland hyllet av pressen som en av bokhøstens vinnere, og Expressen kalte den «Høstens store suksessroman». NRKs anmelder Knut Hoem beskriver boka som «Underholdning med snert» og skriver videre at «Mange av vår tids kulturkamper strømmer altså gjennom «Aftenland», og gjør romanen tvers gjennom lesverdig og underholdende.»

Aftenland handler om Karolina som er professor i kunsthistorie. Anton er hennes doktorgradsstudent. Når han sier han har funnet ny informasjon som forandrer historieskrivingen om svensk bildekunst, blir Karolina dratt inn et spill med flere uventet lag, både følelsesmessig og profesjonelt. Men hvem er det egentlig som utnytter hvem?

Turid Oline Hepsø
Redaktør for "Barnebøker" og kommunikasjonsansvarlig for barne- og ungdomsbøker i forlaget.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *