Terningkast 6 i SA:

Han har omskapt en av verdenshistoriens største skipstragedier til en gedigen lesefest

Franzobel Medusas flåteFranzobel Medusas flåte
«Fremragende fremstilling av en av de største tragediene i fransk marinehistorie,» skriver Stavanger Aftenblad om Medusas flåte, og gir boka terningkast seks. (Foto: Georg Buxhofer/Paul Zsolnay Verlag).

Hva skjer egentlig når 147 mennesker blir overlatt til seg selv på en flåte uten mat og drikke? Når brødet tar slutt, finnes heller ingen lov.

Franzobel Medusas flåte
«Franzobel har greid det umulige med denne romanen … Et rystende mesterverk.» Der Tagesspiegel. Romanen er oversatt til norsk av Ute Neumann. Kjøp Medusas flåte på Cappelendamm.no.

18. juli 1816, klokka 11 om formiddagen: Et stykke utenfor Afrikas vestkyst får kapteinen på briggen Argus øye på en flåte. Da flåten kommer nærmere, fryser blodet i årene hans til is: Om bord befinner det seg 15 utmagrede skikkelser, med hule øyne, forbrent hud og hår stivt av salt. Det er de siste overlevende av 147 mennesker som to uker tidligere ble overlatt til seg selv da fregatten Medusa forliste.

– Det som i hvert fall skjer når forfatteren angriper denne grufulle havarihistorien med sin velfylte litterære verktøykasse, er at vi lesere begynner å reflektere over vår egen tid: Hvor mye bedre står det til med våre humanitære verdier, vår siviliserte verden, i 2019 enn for to hundre år siden? Kanskje litt? Eller tvert imot mye verre? sier bokens norske redaktør, Bernhard Mohr.

Unik fabulerings- og formuleringsevne

I følge Mohr er dette en roman full av språklig virtuositet, vanvittige scener, og uforglemmelige karakterer.

Franzobel har med Medusas flåte omskapt en av verdenshistoriens mest kjente skipstragedier til en gedigen lesefest. Det har han greid takket være sin unike fabulerings- og formuleringsevne, sier Mohr.

Bernhard Mohr (Foto: Maja Hattvang)
Bernhard Mohr er redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Cappelen Damm. Han er veldig begeistret for den østerriske forfatteren Franzobels nyeste roman Medusas flåte (Foto: Maja Hattvang).

Hvilke andre bøker vil du sammenligne den med?

– Medusas flåte kan minne om Kim Leines Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann. Den kan også ses på som en karnevalsversjon av Joseph Conrads Mørkets hjerte – eller som en narkoman slektning av Jon Michelets En sjøens helt, sier Mohr.

«En pageturner av de store»

Medusas flåte var nominert til Den tyske bokprisen i 2017, og vant Bayerischer Buchpreis. En annen som har lest, er Elin Nesje Vestli, Professor i tyskspråklig litteratur og kulturkunnskap ved Høgskolen i Østfold.

– Medusas flåte, med sine plastiske beskrivelser av alt fra fysiske avstraffelser av mannskapet om bord på Medusa til kannibalismen på flåten, er ikke bare ulidelig spennende og en pageturner av de store, men en grandios allegori over menneskets natur: I kampen om å overleve, reduseres våre idealer om humanitet, sivilisasjon og menneskeverd raskt, skriver Nesje Vestli, på sin bokblogg.

Møt Franzobel på Litteraturhuset i Oslo 30. januar, les mer og kjøp billetter her!

 

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!

 

 

Tonje Skjervold
Markedssjef innhold i Cappelen Damm forlag. Har bakgrunn som journalist fra blant annet Dagens Næringsliv/D2 og NRK.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *