Panegyriske kritikker! Terningkast 6!

Michel Houellebecq med sin kanskje morsomste og mørkeste roman

Serotonin av Michel HouellebecqSerotonin av Michel Houellebecq
Michel Houellebecq er en av Frankrikes mest kjente samtidsforfattere, og nå hylles han med terningkast seks, og flotte kritikker av sin nyeste roman Serotonin. Flere av bøkene hans har oppnådd kultstatus og skapt heftige og langvarige debatter. Romanen er oversatt til norsk av Tom Lotherington (Foto Philippe Matsas © Flammarion)

Michelle Houellebecq er kanskje den mest kjente franske forfatter i vår tid. Nå foreligger hans nye roman, Serotonin på norsk til strålende anmeldelser og terningkast 6.

Et hyl etter mening og nærhet

Serotonin av Michel Houellebecq
«Michel Houellebecq fanger ofte tidsånden og stiller samfunnsdiagnoser vi kan kjenne oss igjen i. Han overdriver og karikerer, blåser opp og provoserer. Men en ting er sikkert: Det er jævlig morsomt» skriver Natt&Dag i sin begeistrede anmeldelse. Les mer om Serotonin på Cappelendamm.no.

Et samlet norsk anmelderkorps er nærmest panegyriske i sine kritikker av Serotonin, Houellebecqs siste roman, med et førsteopplag på 320 000 i hjemlandet Frankrike. Dagbladets Jon Rognlien gir romanen terningkast seks, og beskriver den som «Et hyl etter mening og nærhet». Han skriver videre:

«Michel Houellebecq er både politisk og romantisk i sin nye roman (…) Romanen gir oss et privat liv reflektert i samfunnet det befinner seg i, i den tilstanden av overflod og overflødighet som herjer mer og mer (…) skarpsynte skildringer av kommunikasjonsbrister i parforhold, og gode generaliseringer av stereotypier.» Les Dagbladets anmeldelse i sin helhet.

Etter å ha overveid å drepe henne, bestemmer han seg i stedet for å gå for en frivillig forsvinning.

Med en depressiv agronom i hovedrollen

Bokens hovedperson, Florent-Claude Labrouste, er en depressiv agronom, som hjemsøkes av sin fortid, i eksistensiell bevegelse mot et bakteppe av et samfunn i krise. Han er lei av jobben og enda mer lei av sin unge, overfladiske japanske samboer, som han bare har forakt til overs for. Etter å ha overveid å drepe henne, bestemmer han seg i stedet for å gå for en frivillig forsvinning.

  • Michel Houellebecq er født i 1958 og utdannet agronom. Han har utgitt diktsamlinger, essays og romaner.
  • I 2011 kom Kartet og terrenget som han mottok Frankrikes mest prestisjefylte litterære pris, Prix Goncourt for.
  • I 2015 kom Underkastelse. Romanen ble lansert samme dag som attentatet mot Charlie Hebdo, som hadde omtalt boken i sitt siste nummer. I attentatet mistet Houellebecq en nær venn, og ble tvunget til å gå under jorden en periode.

Han vender tilbake til sine røtter på bygda i et Frankrike ødelagt av globalisering og av EUs liberale fellesskapsspolitikk. Bøndene sliter med å få endene til å møtes, og bygdefolket er modne for oppgjør. Det eneste som holder ham oppe er stadig høyere doser av den antidepressive medisinen Captorix – og ideen om å treffe igjen sin tidligere kjæreste, Camille. Men er det i det hele tatt mulig å være lykkelig i et moderne, vestlig samfunn?

«Selv når pikken er slapp holder Michel Houellebecq humøret oppe»

Dette skriver Natt&Dags anmelder, Kristina Holt, begeistret i sin anmeldelse. Og videre:

«Michel Houellebecq fanger ofte tidsånden og stiller samfunnsdiagnoser vi kan kjenne oss igjen i. Han overdriver og karikerer, blåser opp og provoserer. Men en ting er sikkert: Det er jævlig morsomt.»

Han overdriver og karikerer, blåser opp og provoserer (…) Det er jævlig morsomt.

Og her flere sitater fulle av superlativer fra henholdsvis nrk.no, Aftenposten og Morgenbladets anmelder:

 

Nrks anmelder Anne Cathrine Straume mener en ny roman av Houellebecq er en begivenhet, fordi «få forfattere treffer tidsånden så nådeløst som han». Les anmeldelsen i sin helhet på nrk.no. Hun skriver videre:

«Nådeløst treffsikker (…) en dyster roman, men den er også morsom (…) enten han beskriver kvinner nærmest som vandrende kjønnsorganer som alltid er til hans disposisjon eller som før-feministiske kone-emner som gir varme, omsorg og kjærlighet i en ellers avstumpet verden (…) en roman som både skaker og fornøyer.» 

«Nådeløst treffsikker»

Erlend Loe skriver følgende i sin anmeldelse i Aftenposten:

«Melkekvoter, sex og infamiteter (…) Senterpartiet burde engasjere Michel Houellebecq i den kommende valgkampen (…) Bøkene hans er steder å være hvor jeg blir holdt i hånden av en ensom stakkar, men en intelligent stakkar, en som er betraktelig smartere og mer skadet enn meg, og som fører meg rundt og peker på verden og forteller. Det er sånn jeg vil ha det.»

Senterpartiet burde engasjere Michel Houellebecq i den kommende valgkampen

«Tilsynelatende er Michel Houellebecq seg selv lik i sin nye roman. Men under overflaten lurer noe så usannsynlig som en fortelling om kjærlighetens nødvendighet (…) Gjennom hele kunstnerskapet har Michel Houellebecq funnet frem til hvor i den offentlige samtalen det gjør mest vondt og hva som forties», skriver Kjetil Jakobsen i sin anmeldelse av Serotonin i  Morgenbladet.

Gjennom hele kunstnerskapet har Michel Houellebecq funnet frem til hvor i den offentlige samtalen det gjør mest vondt og hva som forties

«– Jeg tror Houellebecq liker å være en provokatør. Han tar kontrære meninger når han opptrer som samfunnsdebattant og som person i offentligheten. Det er ikke sikkert at alt det han skriver i romaner skal tolkes som en direkte analyse av samfunnet. Han er ikke først og fremst politisk analytiker, han er først og fremst en litterær forfatter.» Skriver Tove Gravdal, utenriksjournalist i Morgenbladet i en kommentar.

Han er ikke først og fremst politisk analytiker, han er først og fremst en litterær forfatter.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *