Nok en brakdebut

Dagbladet om Sofus Greni: «En av årets mest lovende debutanter»

Sofus GreniSofus Greni
Sofus Grenis debutroman har blitt svært godt mottatt. "Langs det utslåtte håret har mye av det vi håper på hos en debutant – annerledeshet, en klar stemme og vilje, temperatur og god kontroll," skriver Maya Troberg Djuve i Dagbladet. Foto: Anna-Julia Granberg.

"Overbeviser med en stilistisk dristig liten roman om fortærende sjalusi," skriver Dabladets anmelder. I Langs det utslåtte håret utforsker Sofus Greni kjærlighetens skyggeside.

– Sjalusi er en slags paradoksal konsekvens av en forelskelse. Den fødes av kjærlighet, men er på alle måter en veldig nedrig, egoistisk og destruktiv følelse. Denne motsetningen synes jeg er veldig interessant.

Sofus Greni utforsker kjærlighetens skyggeside i sin debutroman. Langs det utslåtte håret observerer en ung kvinne, Nora, med forelsket blikk. Vi får vite hva Nora gjør, tenker og sier gjennom en forteller som nærmest er usynlig i teksten.

Sofus Greni
En sterk debut fra Sofus Greni, som fikk terningkast fem i Dagbladet. Kjøp Langs det utslåtte håret på Cappelendamm.no

Kroppslig og seksualisert

– Ved å utelate subjektet ble det mulig å løfte fram galskapen hos fortelleren. Samtidig som det understreker hvor omfattende sjalusien er, den kan ikke romme noe annet enn Nora, forteller Greni.

Det er et kryptisk grep, men mellom linjene kan man lese inn sider ved Nora som ikke nødvendigvis fanges opp av fortelleren. «Hun har kontroll på alt. Hun står på kjøkkenet og forklarer virkningen av noen vitaminer. Hun holder frem overarmen og sier at huden blir frisk og gyllen. Brødskive er byttet ut med gresk yoghurt og gojibær. Søtsaker er erstattet med hjemmelagde proteinbarer».

«Sjalusi er en slags paradoksal konsekvens av en forelskelse. Den fødes av kjærlighet, men er på alle måter en veldig nedrig, egoistisk og destruktiv følelse. Denne motsetningen synes jeg er veldig interessant.»

– Det at blikket er så kroppslig og seksualisert gjør fortelleren utilregnelig, det er noe urimelig i hvordan Nora fremstår. Det skaper en ekstra dimensjon, hvor leseren kun får erfare virkeligheten gjennom sjalusien, samtidig som en forstår at Nora har en egen historie som nok ikke tilsvarer fortellerens.

Lesningens gleder

Boka tar stadig mørkere vendinger, og sjalusien får etter hvert voldelige utslag. Tittelen har Greni hentet fra Alain Robbe-Grillets Sjalusi, som også har inspirert fortellerposisjonen i første del av romanen.

– Flere forfattere er til stede i boka, noen mer eksplisitte enn andre. Men det skal sies at den intertekstuelle virksomheten i romanen er noe vilkårlig. Det er ikke alltid en klar overføringsverdi i form av ideer og forestillinger. De fleste sitatene jeg bruker kommer nok snarere fra en ekstase og glede for litteraturen. Når jeg bruker andre forfattere i skrivingen, er det mer som et uttrykk for lesningens gleder enn en intellektuell dialog.

Sofus Greni
«Litterær teknikk er bortkastet hvis debutanten ikke har noe å fortelle, har et skarpt og følsomt språk, blikk og hjerte. Det har Sofus Greni. Langs det utslått håret er en spenstig debut som lover uvanlig godt for fortsettelsen,» skriver Dagbladets anmelder. Foto: Anna-Julia Granberg.

Startet i Signaler

Greni ble antatt til Signaler i 2018 med en kortversjon av Langs det utslåtte håret, og har siden bearbeidet teksten til en roman. Han beskriver arbeidet som utfordrende, men givende.

– Den sørafrikanske forfatteren Coetzee konstaterer nøkternt i et intervju at det er ingenting storslått ved å skrive, det er industri! Det som utsies er kanskje i bunn og grunn at man må ha respekt for håndverket, å skrive. Det handler ikke om inspirasjon, men om arbeidslyst, vilje og utholdenhet.

– Hvem bør lese boka?
– Jeg håper boka treffer så mange som mulig. Kanskje en egen anbefaling til alle romantikere. Til syvende og sist er det et kunstnerisk uttrykk, og jeg håper boka er interessant som et stykke litteratur.

Les også: Syv debutanter du bør følge med på i år