Lussekatter til Luciadagen

Å forme figurer av safrandeig hører adventstiden til. Vi har adoptert skikken fra Sverige, der man tidligere hadde egne lokale former, mange med kirkelige motiver. Ved hjelp av pepperkakeformer kan man også lage morsomme figurer av deigen.

Denne oppskriften er hentet fra Kokeboka av Wenche Andersen.

Luciafest
Luciafest! Illustrasjonen er hentet fra boken «Karsten og Petra har Luciafest» av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.).

Du trenger:

1 porsjon hvetedeig med safran (se oppskrift under)
2 dl rosiner

Til pensling:

1 sammenvispet egg
rosiner

1. Lag grunndeigen og bland inn rosiner. Form deigen til ønskede figurer og la dem heve under et klede i 30 minutter.

2. Forvarm stekeovnen til 225°.

3. Pensle figurene med egg og pynt gjerne med rosiner.

4. Små figurer stekes midt i ovnen i 7–8 minutter, middels store figurer i 10–15 minutter midt i ovnen og større figurer i nedre del av ovnen i 15–20 minutter.

Lucia
Luciatog! Illustrasjonen er hentet fra boken «Karsten og Petra har Luciafest» av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt (ill.).

Noen tradisjonelle former:

Julenek. Form avlange, små brød, ca. 12 cm lange. Skjær to snitt i øvre del mot midten, og brett flikene ned. Skjær ut rutemønster med en kniv.

Luciakrone. Begynn med å lage en liten flette av tre smale lengder. Bøy den litt. Lag fire til seks mindre lengder, og rull dem i enden. Trykk dem fast på fletten som lys.

Julegris eller, som vi sier i dag, lussekatt, kommer fra Östergötland. Trill fingertykke lengder, ca. 20 cm lange. Rull ytterendene mot hver sin side.

Prestens hår stammer fra Sörmland. Form seks lange, smale lengder. Begynn med den innerste, som legges dobbelt med rullede ytterender. Fortsett å bygge på lengde for lengde.

Hvetedeig med safran

2 pakker (à 0,5 g) safran
½ ts salt
ev. 1 ss ukrydret brennevin
50 g gjær for søte deiger
175 g smør
5 dl lettmelk
1 ½ dl lys sirup eller sukker
1 stort egg
ca. 17 dl hvetemel (ca. 1 kg)

1. Støt safranen sammen med saltet. Hell eventuelt på brennevin og la det stå i minst 30 minutter slik at safransmaken trekkes ordentlig ut.

2. Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og tilsett safran med brennevin, melk og sirup. La blandingen bli 37° (fingervarm). Tilsett et sammenvispet egg. Hell deigvæsken over gjæren, og rør til gjæren er oppløst.

3. Tilsett mesteparten av melet og elt deigen til den er smidig. Dryss på litt mel og la deigen heve under et klede i 45 minutter. Imens lager du eventuelt i stand fyll.

4. Elt deigen lett og legg den på melet bakebord. Bak den ut til ønsket bakverk.

Ane Linn Ringstad

Jobber med kommunikasjon i Cappelen Damm.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *