Om bedrag

OK. Noen vil sikkert tenke at jeg er litt på hæla her. Jeg fikk ikke sett denne filmen da hypen stod på (var det i høst?), men nå har jeg altså hentet meg inn, og dokumentaren(?) Exit Through the Gift Shop anbefales herved til alle andre som heller ikke alltid er i fortroppen. Jeg trodde jeg skulle se en dokumentar om Banksy og gatekunst da jeg satte meg foran skjermen. Helt fra start, egentlig, syntes jeg filmen tok en helt annen og uventet dreining. Dette var visst i stedet en film om en fransk-amerikansk familefar, Thierry Guetta, som var nærmest manisk opptatt av å skulle filme alt han opplevde. Når Thierry oppdager at fetteren hans er gatekunstneren Invader, retter han videokameraet mot gatekunstmiljøet. Den største fisken her er Banksy, og Thierry blir selvsagt besatt av å få treffe – og filme! – han. Nok røpet av handlingen hittil. Etter å ha sett ferdig, satt jeg med en følelse av at filmen i liten grad handlet om Banksy, men i stedet reiste det evinnelige og mer generelle spørsmålet Hva er kunst?, og mest av alt dreide seg om at verden – igjen og igjen – vil bedras. Fint nok!

Etterpå leste jeg på nettet at det er spekulert i hvorvidt historien er ekte eller ei, og om – og OBS! for framtidige seere: her kommer mer om handlingen – det i virkeligheten er Banksy som selv står bak kunsten til Mr. Brainwash. Thierry ender nemlig selv opp som en bejublet og bestselgende(!) gatekunstner, Mr. Brainwash, med god promohjelp fra, og også tilsynelatende ganske grov utnytting av sitt bekjentskap med, Banksy. Burde kanskje tenkt meg frem til denne muligheten selv, ettersom Banksy jo stod som produsent i innledende credits, men jeg hadde drevet elendig research, og ble nok rett og slett for oppslukt av denne fascinerende Thierry og hans bedrifter.

Hvem bedrar egentlig hvem her? Jeg har iallfall latt meg forvirre, men også underholde, sjarmere og positivt overraske! Og kanskje har jeg egentlig bare skrevet i ring her. Kanskje har jeg sett det jeg trodde jeg skulle se: en film aller mest om Banksy (i tillegg til litt av alt det andre).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GTlm6dU2xHk[/youtube]

Turid Oline Hepsø
Redaktør for "Barnebøker" og kommunikasjonsansvarlig for barne- og ungdomsbøker i forlaget.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *