Jul igjen: Under treet med Frid Ingulstad

Frid-IngulstadJeg har tatt en førjulsprat med Frid Ingulstad (f. 1935), en av våre mest produktive og populære forfattere. Hun er, tross sin godt modne alder, fortsatt en aktiv forfatter.

Rundt 200 bøker har kommet fra Frids hånd så langt – fra barnelitteratur, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. Sønnavind er kanskje den serien hun er mest kjent for, men i disse førjulstider er det naturlig å fremheve hennes bok Nissen. Den norske nissens underlige liv og historie. Frid er ellers en ivrig aviskronikør, og vi kan stadig lese innlegg der hun tar opp viktige temaer som eldreomsorg og helsepolitikk.

– Nå er det snart jul igjen, Frid. Og gavetid. Mange foretrekker harde pakker og mener at bøker er den beste julegave. Pleier du å gi bort bøker til jul?
– Ja, jeg gir alltid bort bøker til jul.

mat for livet– En rik bokhøst er over. Hvilke bøker tenker du å gi bort til jul? Og hvorfor?
– Jeg skal gi datteren min Fedon Lindbergs Mat for livet, fordi hun elsker å lage mat og er kjempedyktig.  Dessuten er hun opptatt av at maten skal være sunn. Til en venninne skal jeg gi Barndom i Norge gjennom tusen år av Ørnulf Hodne.  Jeg er så begeistret for bøkene hans, de rommer så mye verdifull historie.

Bomann-Larsen_Svaret_forsideNYHvilke av årets bøker håper du selv å finne under treet?
– Jeg ønsker meg først og fremst Tor Bomann-Larsens Haakon & Maud VI, Svaret, som foreløpig er siste bind i dette enestående verket. De øvrige fem bindene har jeg selvsagt allerede skaffet meg og lest.

Heidi_(1937_film)_poster– Kan du huske noen bøker du fikk til jul som barn, og som gjorde et spesielt inntrykk på deg, og i så fall hvem du fikk dem av?
– Det er to bøker som gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg som barn, og jeg tror jeg fikk begge av foreldrene mine.  Den ene var Johanna Spyris Heidi, som jo har blitt en klassiker og også er filmatisert flere ganger, og den andre var Essa i India.  Sistnevnte var så utrolig nifs og spennende, særlig husker jeg den sorte panteren.  Heidiboken var rørende.  Jeg tror særlig Heidis besøk hos Peter og mosteren hans (håper jeg husker riktig) gjorde sterkest inntrykk.

Historien-om-Norge_-En-ny-arbeidsdag_productimage– Har du fått bøker i julegave som voksen, som har gitt deg spesielt stor leseglede?
– Jeg har ofte fått bøker til jul etter at jeg ble voksen.  Størst pris setter jeg på historie- og faktabøker, og ble overveldet og kjempeglad den julen jeg fikk Karsten Alnæs’ serie;  Historien om Norge.

Nissen_Omslag– Du har jo blant annet skrevet bok om nissen, så svaret på det sistespørsmålet gir kanskje seg selv.. Hvilke av dine egne bøker vil du helst gi bort til jul?
– Du har rett, jeg gleder meg til å gi bort nisseboken min, Nissen. Den norske nissens underlige liv og historie, som er stemningsfullt illustrert av Svein Solem.

KONKURRANSE: VINN FRIDS JULEGAVER
god-jul-julebilderHar du lyst til å vinne noen av Frids utvalgte bøker? Bli med i konkurransen om trekningen av Fedon Lindbergs Mat for livet, Tor Bomann-Larsens Haakon & Maud VI. Svaret og Frid Ingulstads egen bok, Nissen. Den norske nissens underlige liv og historie. Vi trekker én heldig vinner som får alle bøkene!

Spørsmål: Hva heter hovedpersonen i Frids populære serie Sønnavind? Svaret på spørsmålet, navn og adresse sendes på e-post til: blogg@cappelendamm.no.

Lykke til!

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *