Hurra for Oslokartboka!

OslokartbokaI disse dager fyller bestselgeren Oslokartboka 30 år. Kartredaktør Kjell Rønneberg har jobbet med boka i 29 av dem. Så langt er det trykket hele 750 000 eksemplarer av denne årlige utgivelsen, og gjort rundt 50 000 endringer. Det siste må sies å være et tungtveiende bevis for at kart trenger kontinuerlig oppdatering og definitivt er ferskvare. De tidlige utgavene omfattet Oslo og nærmeste omegn. Etter digitaliseringen i 1993 er kartboka stadig utvidet. I dag dekker den også Nedre Buskerud og hele Akershus. Årets utgave inneholder nærmere 26 000 stedsnavn. Og alt fra sykkelstier, enveiskjøringer, bensinstasjoner og severdigheter til buss- og trikkenummer med holdeplasser er lagt inn. Den store nyheten er mobil tilkopling til ruteplanlegger. Oslokartboka har også vært alle taxi- og andre yrkessjåførers gode hjelper, særlig før GPS’ens tid.

Nitid arbeid
Homolulu1 Å revidere kart er et nitid arbeid. Man må være pinlig nøyaktig og ha sans for detaljer og estetikk. Og ha gode og pålitelige kilder. I arbeidet med Oslokartboka er det teknisk etat som er hovedleverandører av informasjon. Men kartredaktør Kjell er selv stadig på vandring, og hevder å ha gått opp samtlige veier i alle de 46 kommunene boka i dag dekker. Ser du en glad vandrer med sekk, briller og blyant, er det Kjell, som også følger godt med i det lokale nyhetsbildet, restaurantspalter og kulturbegivenheter som kan gi ny og nyttig informasjon til kartbildet. Men sin kartografiske pertentlighet til tross – visse friheter har Kjell tatt seg gjennom årene, som da han la inn navnet Homolulu – Uoffisiell homsestrand på Bygdøy. Dette falt i øynene på en agurkhungrig NRK-journalist i sommervarmen og resulterte i kjærkommen PR i eteren.

Vil du bli gammel og sprek?
I anledning markeringen av 30-års jubileet her i forlaget, hadde vi gleden av å ha den første sjefen for forlagets kartredaksjon, Hans-Walter Christiansen på besøk. Hans-Walter var ansvarlig for den første utgaven av Oslokartboka i 1984. Nå er han 91 år og er fremdeles lett til bens og kvikk i hodet. Og er selvsagt fortsatt interessert i kart. Hans oppskrift på et langt og sprekt liv er å GÅ. Og i så måte er kartarbeidet ideelt. Også for hodet! Bli kartredaktør du også!

Back Camera
Kartredaktør Kjell, med armen godt rundt sin tidligere sjef Hans-Walter (91) i forbindelse med feiringen av Oslokartboka
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *