Halens historie tildelt BolognaRagazzi Award Opera Prima!

«Halens historie» er akkurat så leken, morsom og fabulerende som en bildebok for barn bør være…»
Marie L. Kleve, Dagbladet

Halens historie er noe så sjeldent som en helrussisk bildebokdebut i Norge. Nå er boken tildelt den høythengende prisen BolognaRagazzi Award Opera Prima (beste debut)! Forfatteren Yulia Horst (f. 1978) er russisk ballettpedagog og bosatt i Oslo, mens illustratøren Daria Rychkova (f. 1982), også russer, bor i Tyskland. Sammen har de laget en original bildebok bygd på et enkelt, men besnærende premiss: Hvordan hadde livet vært om mennesker hadde hale?

Halens historie

Her var forfatteren Yulia Horsts spontane kommentar da jeg kontakt etter at hun og illustratør Daria var blitt kjent med tildelingen:
«Både Dasha (Daria) og jeg ble veldig overrasket og glade. Vi er som tvillinger, og har aldri kranglet eller argumentert. Vi behøver heller ikke si særlig mye for å forstå hverandre. Jeg kom med ideen og «koreograferte» oppslagene med detaljerte beskrivelser av handlingen. Hun skjønte akkurat hva jeg mente, og satte i gang med å tegne. Vår redaktør Nicolai sier det er sjelden at forfatter og illustratør har et så harmonisk samarbeid som vi har hatt. Men jeg må også si tusen hjertelige takk til Cappelen Damms ekstremt profesjonelle folk, som har gjort dette mulig, og bidratt til at hele prosessen med boken har vært som et morsomt eventyr.»

Halen1

Redaktør Nicolai Houm uttrykker sin begeistring over boken på denne måten:
«Halens historie er rett og slett en redaktørs drøm: Et lite verk som ligger og glimrer for seg selv i manusbunken sammen med et beskjedent følgebrev. Og så vet du, ved første øyekast, at du har funnet gull. En høyst original ide og tegninger som ser ut til å komme fra en annen tid og et annet sted. Halens historie representerer noe helt nytt, men samtidig er den så fullendt og troverdig at det føles som om den alltid har vært der. Som om vi trykket opp en klassiker alle kjenner og elsker.»

Halen2

To av forlagets forfattere og illustratører har mottatt BolognaRagazzi Award tidligere, henholdsvis Stian Hole for Garmanns sommer (2007), og Øyvind Torseter for Avstikkere (2008). Prisen deles ut under den årlige internasjonale barnebokmessen i Bologna i mars. Her er juryens begrunnelse for tildelingen av BolognaRagazzi Award Opera Prima til Halens historie:
«The Jury felt that this was an astonishingly mature and culturally literate debut. The book explores the proposal, ‘what the world would be like if we all had tails?’ Every aspect of life and relationships is explored in relation to this theme. Lovers gently and coyly entwine their tails, athletes build up their tail muscles in the gym while punks carefully groom theirs into the requisite spikey shapes. The artist skips between colour and black and white, drawing with an eye for anecdotal detail in human interaction.»

Halen3

Halens historie er en vakker og herlig fremmedartet bildebok som later som den er en faktabok – om halens historie. Nå er den garantert et liv langt utenfor Norges grenser. Gratulerer med prisen til både forfatter, illustratør og redaktør! Her er litt mer informasjon om de to førstnevnte:
Yulia Horst (f. 1978) er født og oppvokst i Russland og utdannet innen ballett og språk. Hun flyttet til Oslo i 2009 og jobber som pedagog. Yulia skriver også dramatikk og har samarbeidet med Royal Court Theater i London. Halens
historie
er hennes barnebokdebut.
Daria Rychkova (f. 1982) er også fra Russland, men bor altså i Tyskland der hun jobber i et reklamebyrå. Daria er utdannet designer, og hennes illustrasjoner er å finne i mange russiske tidsskrifter. Halens historie er hennes debut som bokillustratør.

Hale1
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *