Medaljens bakside

I forbindelse med Grunnlovsjubileet er Norges fremste myntgravør, Ivar Throndsens «Grunnlovsmedalje Jubilæum 1814 – 1914″ hentet frem fra glemselen og restaurert med alle sine imponerende detaljer. Det er Det Norske Myntverket som utgir medaljen, der det opprinnelige motivet er beholdt. Dette er en gave til det norske folk, og den kan bestilles her: GRATIS! Med denne utsøkte jubileumsutgivelsen har Det Norske Myntverket demonstrert den høye kvaliteten Ivar Throndsen og hans generasjon myntkunstnere representerte.

grunnlovs-medalje-1814-2014
Myntgravør Ivar Throndsens minnemedalje laget til Grunnlovens 100-årsjubileum i 1914, nå utgitt i ny utgave i forbindelse med 200-års jubileet.

Stor kunstner
Selv kan jeg smykke meg med at Ivar Throndsen var min morfars onkel. I 1870 begynte han i gravørlære hos juveler Jacob Tostrup i Christiania. Etter Den kongelige tegneskole og praksis hos gravør Wiken, fikk han et offentlig stipend for å perfeksjonere seg ytterligere som medaljør. Han dro først til København, deretter til Berlin og Paris.  I 1879 ble han ansatt som stempelskjærer ved Den kongelige Mynt på Kongsberg. Fra 1900 ble han myntgravør samme sted. Han ble betraktet som en stor kunstner og betydelig fagmann.

Ivar Throndsen
Myntgravør Ivar Throndsen (1853-1932)

Medaljens for- og bakside
Ivar Throndsen var ved Den kongelige Mynt i nesten 50 år. I denne perioden graverte han stemplene til de aller fleste norske mynter. Ved siden av stillingen som myntgravør arbeidet han også privat som gravør og medaljør. I forbindelse med 100-årsjubileet for Grunnloven i 1914 ønsket han å slå en minnemedalje i sølv. Resultatet ble den historiske medaljen som nå foreligger i ny utgave. Medaljen har et storslagent og detaljrikt motiv med portrett av Haakon VII på forsiden og hele syv miniatyrportretter dandert rundt Eidsvollsbygningen på baksiden. Her har man sentrale aktører fra Eidsvoll og 1814 samt Norges senere selvstendighet i 1905, oppsummert på et miniatyrmonument. Formgiver Ingrid A. Rise ved Det Norske Myntverket har lagt til omskriften på den nye utgaven: Norges grunnlov 200 år 1814-2014.

mynt 2
Medaljens bakside: To konger og fem sentrale eidsvollsmenn.

Norsk sølv
I anledning Grunnlovsfeiringen og markeringen av 17.-mai vil norske bunader i hele sitt spekter og all sin prakt være i fokus som aldri før. Og mengder av utsøkt bunadssølv vil gnistre og blinke. Kanskje er dette en anledning til å sette søkelyset, ikke bare på en betydelig myntgravører og hans minnemedalje i sølv og nikkel, men også på norsk bunadssølv? Forlaget har utgitt gigantverket «Norsk Sølv. Gullsmeder gjennom 600 år», bind I og II. Dette er det første bokverk i landet som dekker norsk gullsmedkunst, fra middelalderen og frem til 1870. Med omfattende tekst, 4000 stempler og 1200 illustrasjoner har bøkene blitt et standardverk om et av våre viktigste og mest krevende håndverk, nær beslektet med myntgravørens. Bøkene presenterer den samlede viten om gammelt norsk sølv, herunder gammelt bunadssølv, og motiver og modeller for nyere bunadssmykker. Og apropos mynter og minnemedaljer; i stedet for sølje i halsen på min bunadsskjorte, har jeg faktisk en minnemynt i sølv, slått av Ivar Throndsen og påsatt en nål. Kanskje du har en i dine gjemmer, du også?

Norsk solv_forside           Norsk solv II
Sagt om praktverket Norsk sølv:
”… en enestående honnør til et håndverksfag og dets synlige skatter.”

Fædrelandsvennen

 

 

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *