Odd Klippenvåg tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2014

odd klippenvåg
Odd Klippenvåg

Odd Klippenvåg er tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2014. Prisen ble delt ut under en tilstelning i Bergen litteraturhus, og tildeles for fremragende behandling av riksmålet. Første gang prisen ble delt ut var i 1957.

Odd Klippenvåg (1951) debuterte med Nattbilde i 1978. Han har utgitt 19 bøker, hovedsakelig fordelt på sjangrene romaner og noveller. Noen tematiserer homofilt samliv, andre portretterer kunstnerliv. Klippenvåg er en kritikerrost forfatter og hans romaner er sjeldent velkomponerte og språklig presise. I 1998 mottok han Havmannprisen for boken Body & Soul. Tidligere i år kom romanen Ada.

AdaI Ada er handlingen lagt til 50-tallet. Unge Paul drar til et øysamfunn nordpå for å arbeide som lærer. Ada, som har et skjemmende fødselsmerke hun prøver å skjule, vasker på skolen og er mor til ett av barna. Hun er eldre enn Paul, likevel innleder de et forhold. Dette er en bevegende roman: en klassisk kjærlighetshistorie om et umake par, om skjebne og natur, om dybde og overflate, fortvilelse og skam, det skjønne og uskjønne i forening.

Her er noen sitater fra pressens dom over et utvalg av Klippenvågs utgivelser:

Om Ada:
«Kvaliteten på romanen skyldes først og fremst språket. Klippenvåg har et svært polert og velformulert språk.» Margoth Hovda-Lien, Nordlys

«Odd Klippenvågs form og språk hever den sidemagre boka til gripende, troverdig og vakker litteratur.» Finn Stenstad, Lofotposten

Om
Prins Carlo:
«.. Et nennsomt, velskrevet og finstemt portrett av en musiker – denne gangen også med et farlig gemytt og et formøkret sinn.» Hans H. Skei, Aftenposten

«Dette er en på alle måter mesterlig roman, og et verdig punktum for en trilogi av sjeldent høy litterær kvalitet.» Eirik Lodén, Stavanger Aftenblad

«Språklig er det alltid en fryd å lese Klippenvåg. Han hører til blant våre mest stilsikre forfattere.» Ole-P. Refsahl, Lofotposten

Om Et spørsmål om trøst:
Terningkast 6! «… ei helstøpt novellesamling. Klippenvågs stilsikkerhet og evne til å formidle «vanlige» mennesker gjør han til en stor novellekunstner! « Trine Kleven, Nordlys

«En meget sterk novellesamling fra en forfatter med innsikt.» Pål Hillmar Sollie, Poeten.no

«Mykje godt litterært handverk.» Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *