Reiselyst: Mine gleders by. Nyutgivelse av Richard Herrmanns bestselger om London

Richard Herrmann
Richard Herrmann Foto: NTB

For mange var kåserier og nyhetsinnslag med NRKs Richard Herrmann radio på sitt aller beste. Det var noe med stemmen – og med innholdet i det han formidlet, som i usedvanlig grad traff folk hjemme. Hans kunnskaper om britisk samtid og historie var betydelige. Han bodde i London fra 1952-1977, der han i en årrekke var medarbeider ved det internasjonale nyhetsbyrået Reuters. Senere ble han NRKs korrespondent i den britiske hovedstaden (1964–1977). Han ble ærefullt utnevnt som Honorary Member av Order of the British Empire (MBE).

Richard Herrmann også en eminent forfatter
Ingen annen nordmann har som han evnet å formidle engelsk historie og dagligliv, muntlig som skriftlig. Hans forfatterskap er betydelig og er hedret med en rekke priser. Seksten bøker ble det i alt – med temaer fra bestialske drap og folkelig fotball til britiske konger og dronninger. Nå utgis flere av Richard Herrmanns bøker i nye utgaver, til glede for gamle og nye lesere.

Mine gleders by – en bestselgende klassiker i norsk reiselivslitteratur
Mine gleders byFørst ut er Mine gleders by (1983), som nå foreligger i en utvidet og oppdatert utgave, med tillegg og etterord av Øivind Bratberg. Boken er trykket i flere utgaver og en rekke opplag, totalt rundt 90 000. Den har vært, og er, et must for enhver Londonfarer, enten man er førstereis eller en kjenner av byen, skal på weekend-tur eller på et lengre opphold. Eller rett og slett ønsker en behagelig sofatur. I boken forteller Herrmann om Londons 2000 lange historie – fra de første romere i Londonium til vår tids kontrast- og motsetningsfylte storby. Han skriver om Shakespeare og rock, royale seremonier og striptease, toetasjes busser og gatemusikanter, sarkofager i Westminster Abbey og loppemarkedet i Petticoat Lane. «London lar seg ikke oppleve under ett. Det er rett og slett for mye av alt», skriver Richard Herrmann i dette overflødighetshornet av bok, som i mer enn en generasjon har vært selve klassikeren i norsk reiselivslitteratur.

Begeistrede anmeldere
Mine gleders by har blitt hyllet av anmelderne og har fått terningkast 6 av bokelskeren.no. Her er noen smakebiter fra ulike anmeldelser:

«Klassiker med mange morsomme anekdoter om London og byens historie. Herrmann formidler lettfattelig og fengende – både om romere, pest og brann.»
Dagbladet

«Drar leseren med på sin ferd fra sted til sted, fra en tid til en annen. Richard Herrmann er lett å lese, boken er hva britene ville ha kalt «a page-turner»
Bergens Tidende

«Mine gleders by er en bok for dem som ikke er fornøyd med å trave opp og ned i Oxford Street, eller henge over halvliteren på en pub. Det er boken for dem som ønsker å fordype seg i Londons lange og mangesidige historie. Richard Herrmann trenger ingen ytterligere anbefaling som reisefører. God tur!»
Aftenposten

På Goodreads ligger blant annet følgende uttalelser om boken fra begeistrede lesere:

«The history of London through 2000 years, riddled with fun facts and delivered by a truly amazing storyteller. It made me desperately want to re-visit London, and I also have to say, this is a non-fiction work that is just too short. It feeds your craving for knowledge, and somehow leaves you wanting more. One of my all-time favorite non-fiction books.»
Janne Varvara – rated it 5 of 5 stars  

«An amazing book about Londons history. I fully recomend this book to everybody. Richard Herman is an artist with the art of writing, I must say.»
Magnus – rated it 5 of 5 stars  

For alle som ønsker å høre Richard Herrmann formidle med sin egen stemme, er det vel verdt å gå inn i NRKs digitale arkiv. Her finnes et helt skattkammer av Richard Herrmanns samlede innlesninger.

God tur!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.