Å ta Lillehammer på pulsen

Harstad Riley Lars Saabye Christensen LitteraturfestivalenHarstad Riley Lars Saabye Christensen Litteraturfestivalen
Johan Harstad, John Erik Riley og Lars Saabye Christensen i samtale på Lillehammer kunstmuseum. I bakgrunnen Hanne Borchgrevinks bilder. Foto: Anette S. Garpestad

Nok en gang har litteraturfestivalen har gått av stabelen på Lillehammer. Nordens største. Rundt 200 ulike arrangementer på vel fem dager. Et litterært maraton. Her var samtaler, debatter, foredrag, seminarer, lek, dramatiseringer, utstillinger, film, fest – og ikke minst den viktige asylmarsjen.

I seg selv er det en fest bare å være i den opplandske hovedstaden disse siste dagene i mai, når verdenslitteraturen tar plass og norsk bokbransje setter hverandre stevne, til glede for et entusiastisk og stort publikum. Her er noen smakebiter fra årets arrangement.

Ullmann-Linn2
Linn Ullmann Foto: Agnete Brun

Forfatterforelsninger
Linn Ullmanns fjorårsroman, De urolige, fikk enestående mottagelse. Som en av de første forfatterne ut under festivalen, holdt hun sitt foredrag Man kan ikke. Og man skriver, der hun snakket om kunsten å lese og skrive, og om erfaring, form og fiksjon. En rik opplevelse. Kollega og poet Endre Ruset, aktuell med sin tredje samling, Elsket og savnet, fulgte opp, og snakket personlig, godt og engasjert om sine veier inn og ut av skrivingen. Tom Lotheringtons foredrag Mellom sjangrene, var en selvironisk, interessant og svært underholdende reise gjennom eget omfattende forfatterskap; Om å holde tak i egen skriving. Hovedfokus hadde naturlig nok hans siste (dokumentar)roman, Et dikt om Elise, der han skriver om Elise Wolf. En fascinerende kvinne i sin tid; en av de mange Henrik Wergeland forelsket seg i og skrev om. Tom Lotherington fikk for øvrig tildelt Det skjønnlitterære oversetterfonds pris under festivalen. Vel fortjent etter 40 år i oversetteriets og gjendiktningens tjeneste. Vår nobelprisvinner, Patrick Modiano, og den omdiskuterte Michel Houellebequ er blant dem som kan takke ham for at egne bøker er tilgjengelige i elegant, norske språkdrakt.

Dikt & forbannet løgn
Hans Olav Brenner hadde mange gjester i «studio»teltet under direktesendigen Dikt & forbannet løgn i P2; startskuddet på NRKs poesiår. Målet er kåringen av Norges beste dikt gjennom tidende, kringkastet gjennom en stor TV-sending til høsten. En faglig kompetent trio har foreløpig kåret de 100 beste diktene i ulike kategorier . Listen vil snart bli publisert. En ny «jury» skal slanke listen til 25. Og til slutt – altså kåring av Det beste, norske diktet. Det er bare å begynne å spekulere.

Grimsrud
Beate Grimsrud, en av våre største samtidsforfattere. Foto: Ulrica Zwenger

Om det utsatte menneske
To særegne forfattere, Beate Grimsrud og Sofi Oksanen, møttes i en samtale om Det utsatte menneske; en god beskrivelse av begges litterære prosjekt. De to var ellers engasjert i en rekke ulike arrangementer. Beate Grimsrud fikk svinge seg under den årlige Hagefesten, som arrangeres på vakre Nansenskolen. Hun presenterte både utvalgte, underfundige visdomsord fra sin kommende sitatsamling, og leste fra Evighetsbarna. Sofi Oksanen var utvalgt til å holde årets Bjørnsforedrag på høgskolen, Hun har bl.a. tematisert familierelasjoner, spiseforstyrrelser, angst, vold og okkupasjon. Hun deltok også på flere andre arrangementer, bla på Nansenskolen.

Fillerya som skapte en skole
Laila Bokharis far, Yawar Bokhari, havnet på Lillehammer på 70-tallet. Han var en velutdannet pakistaner, men utdannelse fra London, men fikk tross dette ikke jobb. Sterk er historien, som datteren formidlet i samtale med Dag Hareide, om hvordan han bygget sin egen fabrikk hjemme i Pakistan, med produksjon av «norske» filleryer, og skapte en rekke arbeidsplasser for fattige landsmenn. Og så snart økonomien tillot det, bygget en skole for de ansattes barn, som ellers ikke ville fått noen utdanning. Skolen er enestående i sitt slag, også fordi den på høyere nivåer prioriterer jenter. En av dem var på Lillehammer, og snakket fra et «speakers corner», likt det som finnes på skolen. Rørende!

Haddy og Lisa
Søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato. Foto: Turid Oline Hepsø

Snart sover du
Søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato presenterte sin kritikerbejublede billedbok Snart sover du til et lydhørt og begeistret publikum. Lisa Aisato, som er en av våre fremste illustratører, ble også hyllet med en stor utstilling på Galleri Zink på Lillehammer. Et bredt utvalg illustrasjoner fra flere samarbeidsprosjekter og fra hennes egne bøker og var presentert over to etasjer. Fra Snart sover du til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Hun sto også for et morsomt tegneverksted for byens barn.

amerikansk lyriker
Den amerikanske poeten, CAConrad, blir omtalt som sin generasjons Allen Ginsberg. Ytre sett har han mye til felles med salige kollega Tristan Vindtorn..

Amerikanske stemmer
Den unge amerikanske forfatteren Rebecca Dinerstein er et fenomen. Med et stipend i lomma, dro hun fra New York – mot nord. Og havnet i Lofoten, der hun lærte seg  norsk på rekordtid. Sin første diktsamling ble skrevet på norsk, og kom ut på Aschehoug I 2012, og selvsagt med tittelen Lofoten. Når foreligger hennes første roman på norsk, Sol hele natta. Bøkene er solgt til en rekke land. Rebecca Dinerstein var også konfransier under en festaften på Maihaugen, der Linn Ullmann og Richard Ford samtalte med den populære John Freeman. Kremen av ny amerikansk litteratur var presentert ved stjerneskuddet Alexandra Kleeman, norgesvennen Ariana Reines og poeten, som blir omtalt som sin generasjons Allen Ginsberg, CAConrad.

USA sett fra Norge, Norge sett fra USA
John Erik Riley møtte svært godt forberedt til sin samtale med Lars Saabye Christensen og Johan Harstad. Utgangspunktet var de to sistnevnte forfatternes monumentale fjorårsromaner, Lars Saabye Christensens Magnet og Johan Harstads Max, Micha og Tetoffensiven. Bøkene har flere fellestrekk, blant annet er viktige deler av handlingen lagt til USA, der Vietnamkrigen og 11. september er vesentlige markører. Og hovedpersonene er lidenskapelig opptatt av jazz og kunst. Slik sett var de i rette omgivelser, med Lillehammer Kunstmuseum og Hanne Borchgrevinks bilder som ramme. Mye av samtalen dreide naturlig nok da rundt nettopp kunst og  Amerika. Men disse bøkene er uansett ikke ferdig snakka. John Erik Rileys manende konklusjon på samtalen var:
– Her ligger det en doktorgrad og venter!

Debutantene kommer
En interessant gjeng med debutanter dukket opp under festivalen, dels på Nansenskolens debutantseminar og på ulike arenaer i rundt i byen med ivrige opplesninger fra egne, ferske verker. Av våre fjorårsdebutanter var både Tora Mikkelborg Ørdal, Alice Lima de Faria og dobbeldebutant Veronika Erstad hjertelig til stede.

Vigidis på Lillehammer
Den unge forfatteren Gine Cornelia Pedersen i vellykket møte med sin kollega Vigdis Hjorth, Foto: Anne Østgaard

Hjemme hos
I fjor inviterte for første gang lillehamringene publikum inn i sine private hjem til litterære vorspiel. Tom Egeland, Hans Olav Lahlum og Jørgen Brekke stilte til kriminelt vorspiel. Mens enda mer sprudlende var samtalen mellom den unge forfatteren og skuespilleren Gine Cornelia Pedersen og Vigdis Hjorth. Vi fikk blant annet en spontan fremføring av to uoffisielle, frekke Herman Wildenveys dikt, blant annet dette:

Ut i skogen på et laken,
lå en pike helt naken.
Hun hadde intet på seg uten meg,
hilsen Herman Wildenvey.

Kritisk ettertanke
Marta Norheim, Karin Haugen og Bernhard Ellefsen. Disktuterte tre av fjorårets mest sentrale utgivelser, Linn Ullmanns De urolige, Johan Harstads Max, Mischa og Tettoffansiven og Morten Strøksnes Havboka. Hvorfor fikk nettopp disse bøkene så mye oppmerksomhet, så mange lesere, så mange nominasjoner og så mange priser? I ettertankens lys; hva anser kritikerne som bøkenes styrker og svakheter?

Til havs
Hva trekker både forfattere og journalister til havet? Forfatter Mette Karslvik ledet en spennende samtale mellom prisbelønte Morten Strøksnes og kritikerroste Tor Even Svanes om det «litterære havdyp» i de to sistnevntes fjorårsbøker. Begge bøkene anbefales varmt! En sakprosa og en skjønnlitterær.

Liv Gulbrandsens fremføring av Min kamp 1-6
Bokinspirator Liv Gulbrandsen har skapt sin egen sjanger. Vanvittig morsomme er hennes personlige gjenfortellinger av utvalgte verk. For to år siden Fifty shades of grey, i fjor Kristin Lavransdatter, og i år en uforglemmelig maraton i to økter med en tidvis alvorlige, tidvis raljerende gjenfortelling av Knausgårds Min kamp 1-6. En prestasjon!

liv gulbrandsen2
LIv Gulbrandsen in action. Foto: Litteraturfestivalen
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *