Syns du poesi er kjedelig? Ikke nå lenger.

Jeg er glad i poesi. Gammel og ny. Og spesielt i Halldis Moren Vesaas, Sigbjørn Obstfelder, Karin Boye, Edith Södergran, Inger Hagerup, Olav H. Hauge, Stein Mehren, Jan Erik Vold, Gunnar Wærness, Pedro Carmona-Alvarez, Nils Øivind Haagensen og Cecilie Løveid. Har du noen favoritter? Fortell oss om det i kommentarfeltet nedenfor.

I går dukket en ny lekkerbisken, designet av Yokoland, fra Flamme Forlag opp i min posthylle. Audun Mortensens første diktsamling, Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det, slo ned i meg som et jubellyn da den utkom i 2009, og ble av Aftenposten utropt til «årets beste diktdebut». Ved synet av Aaliyah ble jeg derfor skikkelig oppstemt og hastet hjem for å lese.

aaliyah
Aaliyah av Audun Mortensen

Igjen treffer man en overskuddspreget og opportunisktisk Audun Mortensen. Diktene er oppfinnsomme, eksperimentelle og fulle av humor, men tvilen, ensomheten og kritikken mot samfunnets kommersialisering er aldri langt unna.

Med titler som rulia joberts, oprah britney, kylie cyrus, miley minogueno one belongs here more than youtube, dikt basert på tagged photos og jeg vet at noen i porsgrunn leser bloggen min, blir man dratt inn i Mortensens eget, men samtidig også gjenkjennelige univers. Dikt-føljetongen scenario 2011, scenario 2021, scenario 2031, scenario 2041, scenario 2051, scenario 2061 og scenario 2071, samt skavlan sier er blant mine favoritter.

Her er noen smakebiter fra diktsamlingen:

drømmedate
vi lager risotto
med hvit trøffel
og flyter på ryggen
i atlanterhavet
mens back to the future-trilogien
projiseres på himmelen

1 kommentar av anonym
standupkomikere og poeter
er egentlig det samme
bortsett fra at poeter
er morsomme

hvis prince var kona mi
hvorfor skal jeg bli sentimental
av å høre på det siste hellström-albumet
jeg bryr meg jo ikke
hvorfor lastet jeg ned det siste
håkan hellström-albumet
kanskje for å få noe å spørre om
tekster moren min og spør
hvorfor skal jeg bli sentimental
pga det siste håkan hellström-albumet
jeg bryr meg jo ikke

1 kommentar av anonym
fin blogg du har
ses på spinning etterpå

Sånn. Nå vet du hva du har å gjøre i helgen. Og til deg som ikke er en hest etter poesi – ja, det gjelder deg også.

God bok!

allefortellermeg
Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det. Av Audun Mortensen.
Maria Harstad
Cappelen Damm er Norges største pocketforlag, med en markedsandel på 47%. Jeg er forlagets pocketredaktør, ansvarlig for utgivelsene og markedsføring. Her kan du holde deg oppdatert på nye pocketbøker, aktualiteter og delta i konkurranser.
4 kommentarer
 1. […] meg alltid i en stemning. Og jeg ble veldig inspirert av min kollega Maria Øvrebøs innlegg i Pocketprat om Audun Mortensen nye diktsamling, og oppfordring om å dele dikt. Det kan man jo utmerket bruke […]

  24. mai 2011 kl 21:27
 2. Roar:

  Er vel åpenbart at den nye diktsamlingen bærer preg av resirkulering og lite oppfinnsomhet? Jeg synes den første var bra, – denne var som å lese akkurat det samme, bare litt mindre interessant

  25. mai 2011 kl 15:51
 3. Maria Øvrebø:

  Bra du likte den første samlingen. Den var overraskende. Og fantastisk bra. Som du skjønner synes jeg at Mortensen viderefører sitt prosjekt på en spennende måte i Aaliyah. Johanne Nordby Wernøs poenger i Klassekampens anmeldelse syns jeg er gode; kan leses her: http://www.audunmortensen.com/files/klassekampen_21.05.11.jpg

  26. mai 2011 kl 07:39
 4. […] på bloggen Lavterskel om dommedag, biblioteker og FPU, Maria Øvrebøs innlegg på Pocketprat om Audun Mortensen, Åsfrid Hegdal på Litteraturspeilet om David Foster Wallace og lesing og John Erik Riley på […]

  26. mai 2011 kl 15:20

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *