Mine favoritter: Anbefalinger til årets sommerlesning

Jeg forsøker alltid å spare noen av de virkelige godbitene til sommerferien, akkurat som jeg til min søsters fortvilelse alltid sparte på godteriet da jeg var barn.

austerhustvedt
Jeg vender alltid tilbake til Paul Auster og Siri Hustvedt. For et par! Foto: Dagbladet
Formalekteskap
Boken jeg ikke ville skulle ta slutt. I sommer skal jeg lese Middlesex igjen.

Amerikanske Siri Hustvedt, Paul Auster, Jeffrey Eugenides, Jonathan Franzen og Nicole Krauss er blant forfatterne jeg alltid vender tilbake til. Jeg er sjeldent så glad som når disse kommer med ny bok. Jeg elsker hvert ord i Paul Austers Vinteropptegnelser, min kjæreste leseopplevelse de siste årene er Great House av Nicole Krauss, og boken jeg ikke ville skulle ta slutt er Formål ekteskap av Eugenides. Jeg er fan av Jonathan Franzen, og hans romaner og essaysamlinger setter meg bestandig ut.

Lengerunna
Jonathan Franzen er en stor favoritt. Har du ikke lest Korrigeringer eller Frihet ennå, har du en uforglemmelig sommer i vente.

For tiden er jeg også ganske opptatt av norske forfattere som Tomas Espedal, Dag Solstad, Lars Saabye Christsensen, Beate Grimsrud og Kjersti A. Skomsvold. Sistnevntes Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg har jeg nå gitt bort til alle mine kjære venner fordi jeg ikke vil risikere at de går glipp av den. Jeg hadde også stort utbytte av Monstermenneske. Krigen var min fars historie er mitt første møte med Ole Robert Sunde, og den romanen leser jeg i etapper. Dette er lesning som må fordøyes i sin ytterst fascinerende detaljrikdom. Rytmisk assosierende i den språklige labyrinten den er, med alle nyansene setningsstrukturen byr på, tenker jeg at denne romanen må være en drøm av en utfordring for en skuespiller å lese inn som lydbok.

hyenene
Hanne Ørstvik har en tendens til å treffe meg midt i solar plexus.

Hyenene av Hanne Ørstavik var en sjelden leseopplevelse for meg i den forstand at jeg slukte den og hadde lyst til å snu den rundt og begynne forfra igjen så snart jeg var ferdig. Jeg var gjennomgående i dialog med teksten under lesningen, og er sikker på at opplevelsen av den ville være ny ved andre gangs gjennomlesning. Ørstavik er en dreven stilist, og Hyenene er både intens, rå og var i sin utforskning. Romanen handler om Siv som etter bruddet med sin kjæreste får låne en leilighet i en sørengelsk by ved havet. Hun reiser dit for å lytte innover i seg selv, hun vil undersøke hvem hun er når hun ikke fyller på med handling. Små svingninger og brå kast i sinnet, skam, ensomhet, identitet, og letingen etter noe i sitt eget indre å holde fast i, dette er relevant lesning om det grunnleggende ved å være menneske. Alt henger sammen i denne romanen som tar for seg språkets nødvendighet for omfavnelsen av ens eget komplekse følelsesliv og det å på ny åpne seg for andre mennesker.

krigenvarminfarshistorie
Det bobler i meg av lykke hver gang setningene går opp. Og det gjør de hele tiden.

Stig Sæterbakkens Sauermugg er en rabiat, morsom, vrengt kjærlighetsroman. Boken åpner med den sterkt ladede setningen ”Der jeg tenker er det alltid mørkt”, og gjennom hele romanen står språket og dirrer på boksidene. I filmen Sæterbakken skriver Sauermugg, som ble vist på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai, dokumenteres skriveprosessen av hans nabo og venn Morten Hovland. Sæterbakken boret i det stygge og vonde, men hans tekster er også vakre og fulle av ømhet.

Jeg er fascinert av den lille, store damen, Joan Didion, som har hatt en tøff skjebne. Med en whisky i hånden – og midt i en samtale – falt Joan Didions ektemann og samarbeidspartner gjennom førti år sammen over middagsbordet og døde, i 2003. Didion behandler sorgen i De magiske tankers år, om livet deres sammen. Knapt to år etter mannens bortgang, dør også parets eneste barn. Om det skriver forfatteren i Blå kvelder. Dette er sår, dyptpløyende selvransakelse, og hun søker samme ubøyelig høye standard i granskningen av sitt eget liv, som hun forventer av seg selv i sitt journalistiske arbeid. Boken er glassklar og rytmisk i formen, skjør, kjærlig og berikende.

joandidion
Lange sommerdager. Og Blå kvelder. Med Joan Didion. Foto: Vogue
monstermenneske
Det begynte med debuten. Jeg er hekta på Skomsvold.

Vi dyra av Justin Torres er noe helt for seg selv. En språklig kontrollert og sober roman full av store følelser og kaos. Livet til tre, halvt puertoricanske brødre i Brooklyn er preget av fattigdom, vold og klamme, intense familiebånd. Vi opplever foreldrenes destruktive forhold på kroppen; de er såvidt voksne selv, og vi forstår overlevelsesstrategiene brødrene tilegner seg. Den yngste av brødrene, fortellerstemmen i boken, kjenner etterhvert på en dyp fremmedgjorthet og han begynner å stake ut sin egen kurs i verden.

Gogols Petersburgnoveller kom nylig ut i ny oversettelse av Marit Bjerkeng. Gogol sikret sin varige plass i verdenslitteraturen med disse fem novellene, og har du ikke lest dem ennå er dette et godt valg av klassiker til årets sommerlesning. Vi kjenner igjen tematikken fra Dostojevskij og Tolstoj, forholdet mellom makten og folket, det ugjennomsiktige byråkratiske systemet, rangordningen, systemet og den lille mann.

strilogien
S-trilogien samlet i én pocketutgave. Sterk og god sommerlesning.

”Å legge sjelen død, det er en måte på overleve på i Russland,” som Mikhail Sjisjkin skriver i forordet. Og ”Du klarer ikke å ’vri deg unna’ et fedreland som biter hodet av sine beste barn.” Men Gogol skiller seg ut med sin treffende satire, sprø innfall og humor som sprenger de realistiske rammene, når han tar for seg det umulige i å bevare ens menneskelige verdighet i dette samfunnet. Gogol har selv kalt sin litterære metode for ”latter gjennom tårer”. Bare det at en nese rømmer fra sin eier, og vi følger den gjennom en hel dag, nærmere bestemt den den 86. martober, er til å bli rent euforisk av.

Jeg misunner den som ikke har lest disse bøkene ennå. Men jeg vet jeg har store sommeropplevelser i vente, og gleder meg til å ta fatt på årets ferielesning. I kofferten ligger blant annet For mye lykke av Alice Munro, Joyce Carol Oates En enkes fortelling, Nicole Krauss Mann går inn i et rom, Glemsel av David Foster Wallace og Aleksandar Hemon klare. Men det er plass til flere. Del gjerne dine tips i kommentarfeltet nedenfor. Sommeren blir en lesefest.

God lesning!

 

 

 

 

Deler av denne teksten sto først på trykk i Bok og samfunns sommernummer 2013.

Maria Harstad
Cappelen Damm er Norges største pocketforlag, med en markedsandel på 47%. Jeg er forlagets pocketredaktør, ansvarlig for utgivelsene og markedsføring. Her kan du holde deg oppdatert på nye pocketbøker, aktualiteter og delta i konkurranser.
3 kommentarer
 1. Brigitte Kvarsnes:

  Heisan,

  Fikk lyst å gi deg et lite tips fra lille Orkdal. Jeg har skrevet min andre roman, «Jenta i Mosaikken», utgitt av Publica Forlag. Hadde lansering den 8.juni på herskapelige Bårdshaug Herregård.
  Per idag har jeg hatt to boksigneringer og tilbakemeldingene fra leserne er veldig gode.
  Adresseavisen kommer snart med portrettintervju og i Molde har de også fått boka.
  Boka mi handler om overgrep i den katolske kirken, men for å dempe alvoret har hovedkarakteren, Maria, reist tilbake til sine røtter i Provence.
  En av mine lesere har uttalt at hun ble inspirert til å reise til Provence etter å ha lest boka mi. Jeg har nemlig beskrevet Marseilles, Aubagne og Treilles der jeg selv har feriert. Leserne får ett innblikk i den franske kultur og en del franske juletradisjoner. Boka mi er ikke tykk, men tett fordi den inneholder veldig mye og fenger ifølge de som har lest den.
  Hvis du er interessert, kan du be Publica sende deg et eksemplar. Det er boka å ha med i reiseveska!!

  med vennlig hilsen,
  Brigitte Nicolas Kvarsnes

  27. juni 2013 kl 17:44
  • Maria Harstad:

   Så hyggelig! Tusen takk for tips, og lykke til med boken!

   Alt godt,
   Maria

   12. august 2013 kl 14:56
   • Brigitte Kvarsnes:

    takk.. det nye året venter.. Jeg har solgt over gjennomsnittet, ifølge forlaget. I alt har jeg hatt elleve boksigneringer siden juni, samt to foredrag på biblioteket, både i Orkdal og Skaun. Jeg håper at du får tid til å lese min bok også.. Hadde vært gøy med en tilbakemelding.. Ønsker deg et Godt Nytt År!

    mvh,
    Brigitte Nicolas Kvarsnes

    27. desember 2013 kl 17:14

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *