Prisvinner ved Hanegal

Han bøyde seg for å plukke opp øksa fra hoggestabben, men den sto ikke der. Samtidig ble han var skyggen som krøp langs gulvplankene og opp mellom beina hans.

Jeg var nettopp ferdig med Gillian Flynns Flink pike og lurte litt på hva som skulle bli min neste sommerkrim. Det løste seg på plutselig vis da kollega Anne Fløtaker tipset meg om at «i morgen avsløres den store hemmeligheten, nemlig hvem som har vunnet krimromankonkurransen vår». Plutselig stod vi der i Halvbroren i går og ble presentert for prisvinner Lars Ove Sæther. Trønder med IT-bakgrunn. Selvstendig næringsdrivende. Som debuterer med et brak og med et Hanegal.

hanegalI dypeste hemmelighet – mange av oss visste ingenting før bokeskene ble åpnet -har noen av mine kolleger klart å produsere en fantastisk bok med det mest selgende omslaget jeg kan tenke meg. Du får lyst til å lese Hanegal bare ved å se på den.  Så da gjorde jeg selvsagt det , selv om jeg ikke kom lenger enn halvveis første kvelden. Og for en opptakt! Ikke bare er minst tre mennesker tatt av dage før du har lest få korte kapitler, de er tatt av dage på en så bestialsk måte at ekteparet Lars Kepler blekner i forhold. Ikke virker det påklistret eller spekulativt heller, det grusomme som skjer i den lille bygda utenfor Molde. Lars Ove Sæther skriver fletta av de fleste.

Nå i kveld skal jeg lese resten. Jeg er selvsagt spent på hvem som har drept sosialsjefen og den eksentriske bonden oppe i lia. Samtidig sitter det noe i veggene på rommet der den mentalt forstyrrede Kristin sitter innesperret. Har hennes sønn Aksel fått varig mén etter å ha vært fanget i en hønsekjeller i to år? Hvem er den forkynnende pastoren som stadig dukker opp?   Jeg liker også utviklingen til den unge Jenny Brox som sammen med sin mugne sjef er kommet opp til Romsdal fra Oslo for å bistå. Hun tar stadig større plass i et etterforskergalleri vi helt sikkert kommer til å følge videre også etter at Hanegal er over . Lars Ove Sæther kan godt komme til å bli Norges nye bestselgerforfatter. Det er flere som heter Lars Ove i norsk bokbransje, men bare en Lars Ove Sæther. Pugg navnet allerede nå.

Opdøl Psykiatriske Sykehus, 24. august. Aksel beveget seg sakte over gulvet. Jenny ble stående ved inngangen sammen med psykologen. Gutten lot fingrene løpe over strietapetet helt til han var oppe på siden av moren sin.

P.S. Les også hva min kollega Ane Linn Ringstad skrev om boka her på Forlagsliv i går.