Rapport fra Rio de Janeiro – Besøk i bokhandel

Jeg har funnet mitt lokale "Tanum Karl Johan" i Rio de Janeiro. Her kan jeg også spise lunsj. I dag ble det schnitzel med risotto og Coca Zéro fra olympisk gullboks

Når jeg er i Brasil, liker jeg å gå i bokhandel. Både fordi jeg synes det er gøy å se portugisiske utgaver av bøker vi leser hjemme og fordi jeg kan risikere å snappe opp en godbit av en ny brasiliansk forfatter. Dessuten er bokhandelen et godt sted å være. Livraria da Travessa på Leblon er mitt lokale Tanum Karl Johan i Rio de Janeiro.

Natt til tirsdag hadde vi kulderekorder her i Brasil. Syv kuldegrader i enkelte byer lenger syd, her i Rio de Janeiro rundt ni pluss. Nyhetsoppleseren hadde på seg pels da hun annonserte temperaturene. På dagen kom vi riktignok opp i atten, men også det føles faktisk rått og kaldt her. Nede på gaten hadde folk tatt frem dynejakkene de vanligvis kun bruker på ferie i Argentina. En perfekt dag for å se på bøker.

Jeg begir meg i retning Leblon, langs Visconde de Pirajá, denne handlegaten som er langt hvassere enn Bogstadveien. På veien passerer jeg tre nye flotte metrostasjoner som ennå ikke har åpnet dørene. Det kommer de til å gjøre dagen før OL-seremonien og da kun for olympiske deltakere. Vi andre dødelige må vente til september før vi kan suse ut til Barra. Det er i hvert fall planen. Det som er sikkert er at det blir OL. Selv har jeg klokkertro på brasilianernes evne til å improvisere og arrangere fest.

På Shopping Leblon ser du det Brasil som aldri vises på Dagsrevyen. Norske reportasjer gir ofte inntrykk av at alle brasilianere bor i falleferdige hus i favelaen. De fleste cariocas har i virkeligheten leilighet i en tyve etasjers boligblokk. Det begge grupper har til felles er at de liker å tilbringe kalde – og varme og regnfulle – dager i gedigne og luksuriøse shoppingsentre.

Her i bokhandelen Travessa er det godt å være. Har de det ikke, kan det bestilles!
Her i bokhandelen Travessa er det godt å være. Har de det ikke, kan det bestilles!

Min oase av en bokhandel ligger her i shoppingsenteret på Leblon. I annen etasje ligger Livraria da Travessa, Rio de Janeiros svar på Tanum. Det første jeg gjør når jeg kommer hit etter noen uker eller måneders fravær, er å sjekke hva som «rører seg» på det store torvet innenfor inngangen. Hvilke bøker selger nå? Ofte får jeg bekreftet det jeg alltid har ment, nemlig at Brasil er en del av verden. Eller at Norge er det, om du vil.

I juli 2016 faller blikket først på Jojo Moyes, Karl Ove Knausgård og Elena Ferrante, Ken Follett er representert med flere titler. Calendar Girl A Garota do Calendário – er også her, selvsagt. De brasilianske utgavene er spredd utover på hver måned – januar og februar kan beskues så langt. En annen forfatter som er stor her er John Williams. Både Stoner og Butcher’s Crossing har fått lysmontre. Det ser ut til at Brasil ligger litt etter utgivelsestakten hos Cappelen Damm, i Norge er som kjent Agustus på trappene. Nevnte jeg Lucinda Riley? Store stabler av henne overalt i dette landet, selvsagt!

Her er det litt av hvert å velge i for en bokelsker. Legg merke til lysreklamene for John Williams.
Her er det litt av hvert å velge i for en bokelsker. Legg merke til lysreklamene for John Williams.

Alt dette bekrefter vel at vi i Norge har teft? Mange Cappelen Damm-bøker her. Og Aschehoug og Gyldendal. Nå er det jo sånn at bøkene fra Cappelen Damm har jeg lest, i hvert fall noen. Så jeg begynner å rote litt blant brasilianerne. For et par år siden skrev jeg om en opplesning av forfatteren Edney Silvestre. Det er det helt sikkert ingen som husker, så vi tar det om igjen: Forfatteren og journalisten Edney Silvestre har fått mange litterære priser for sine bøker. Romanene hans, noen av dem litt krimaktige, er oversatt til flere språk – du kan for eksempel lese ham på engelsk, tysk og fransk. Jeg vet at noen har vurdert ham i Norge også, men foreløpig er det visst blitt med tanken.

Den nyeste boken til Edney Silvestre er nettopp kommet ut og heter Welcome to Copacabana & Outras Histórias. Det er en samling fortellinger, som starter i bydelen Copcabana på 1930-tallet, deretter beveger vi oss til land som Frankrike, Tyskland og USA før vi lander på Copacabana igjen.

Jeg kjøper den før jeg går opp trappen til avsatsen over bokhandelen. Her ligger et av Rio hyggeligste lunsjsteder, Bazzar. Jeg blar litt i nyanskaffelsen mens jeg venter på schnitzelen med tomatrisotto. Etter en god lunsj slapper jeg litt av med kaffe i en skinnstol nede i bokhandelen før jeg går ut av shoppingsenteret. Det er blitt sol igjen og varmen slår mot meg.

Denne ettermiddagen ser jeg at det helt plutselig har dukket opp noen sikkerhetsfolk på sentrale gatehjørner, de ser både skremmende og helt unødvendige ut, der de står og skuler på folk med svære maskingevær. De har nettopp fått fordoblet lønnen sin etter å ha truet med streik. Det samme skjer nok ikke med min lærervenninne, som er i streik på fjerde måneden fordi regjeringen har kuttet i bevilgningene til offentlig utdanning. Hun er også glad i bøker.

 

LES MER OM HVA SOM RØRER SEG PÅ NORSKE SALGSLISTER – KOLLEGA KNUT HAR BLOGGET

LES ODD KARSTENS TIDLIGERE BLOGG OM BOKHANDELEN I RIO – DER OPPTRER OGSÅ LARS SAABYE CHRISTENSEN