Et eventyr av en bok

Egentlig skulle jeg ha fordypet meg i de mange manusene som strømmer inn nå før den store bokmessen i Frankfurt. Men så var det at jeg fikk denne fantastiske romanen på pulten min: Hakawati av Rabih Alameddine. Jeg klarte ikke å la være å begynne å lese, og dermed var jeg fortapt – igjen. Jeg leste denne romanen på engelsk for noen år siden, og den gjorde et uutslettelig inntrykk. Jeg syntes knapt nok jeg hadde lest finere fortelling. Og nå er jeg altså der igjen.

Hakawati betyr forteller, og det er nettopp fortellerglede som preger denne romanen. Den innledes med ordene «Hør etter», og de samme ordene får lov til å avslutte fortellingen. I tillegg har den et språk som får leseren til periodevis å sukke av nytelse, og dette språket er på en utmerket måte ivaretatt av oversetter John Erik Bøe Lindgren.

I den nåtidige fortellingen møter vi hovedpersonen Osama som er kommet hjem til Beirut fordi faren ligger for døden. Familien er samlet rundt sykesengen. Osama er bosatt i USA, dit han reiste som ung for å begynne å studere, og på grunn av krigen i Libanon har han ikke vært så ofte på besøk i hjembyen. Han er på mange måter blitt en fremmed fugl i storfamilien.

Kontaken med faren har heller ikke vært så god de siste årene. Osama hadde et nærmere forhold til onkelen, Jihad, som er den som har ført fortellertradisjonen videre etter Osamas farfar. Farfaren var en fargerik hakawati, og portrettet av ham er et av de beste i romanen.

Hele familiehistorien flere generasjoner bakover blir formidlet i denne romanen, og det gjøres med både humor og alvor. Historien blir gradvis avslørt og vi får samtidig vite mer om Osama selv. Han har levd i et homofilt samboerskap med Danny, som han møtte under sitt første besøk i USA sammen med faren og onkel Jihad.

Følelsene mellom personene i denne boken er skildret på en overbevisende måte, og det er også en svært fargerik historie med mange avstikkere og fine detaljer.

I tillegg til fortellingen om Osama og hans familie, har forfatteren flettet inn klassiske fortellinger fra Midtøsten. Her møter vi Abraham og Isak, Ishmael; alle arabiske stammers far, den vakre Fatima, Baybars; slaveprinsen som beseiret korsfarerne, og et vertskap av smådjevler.

Jeg kan simpelthen ikke få nok av denne romanen, og den fortjener virkelig mange, mange lesere. Jeg syns for øvrig omslaget på denne utgaven er utrolig lekkert og lokkende. Så løp og kjøp – jeg tror ikke du vil angre!

Jorid Mathiassen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur og drømmer om å finne tidenes bestselger.
11 kommentarer
 1. Maria Øvrebø:

  Jeg kunne ikke vært mer enig. Takk for nydelig blogginnlegg. Nå er det bare å håpe at mange vil oppdage og dele denne fantastiske leseopplevelsen med oss.

  7. oktober 2011 kl 16:05
  • Jorid Mathiassen:

   Ja, la oss håpe det!

   9. oktober 2011 kl 10:38
 2. Tenker at du muligens har verdens beste jobb 🙂

  7. oktober 2011 kl 19:01
  • Jorid Mathiassen:

   Tenker at du muligens har rett i det! Fin blogg du har, forresten, var innom og kikket 🙂

   9. oktober 2011 kl 10:39
  • Jorid Mathiassen:

   Veldig flott – og pocketutgaven vil nok gjøre at mange flere også oppdager den etter hvert. Håper jeg!

   12. oktober 2011 kl 13:34
 3. […] I midten av oktober ankom Hakawati – historiefortelleren fra trykkeriet, i mykbind og klaffer og nytt design. Boken jeg leste i vår og ble bergtatt av. Den er aktuell, viktig, medrivende og rett og slett fantastisk. Stor var lykken da jeg oppdaget at også leserne der ute synes det samme! Les mer om romanen HER, HER og ikke minst Jorids anbefaling HER. […]

  23. november 2011 kl 08:46
 4. […] fra enroute.aircanada.comTil alle dere som har lest og likt Rabih Alameddines fantastiske roman Hakawati: Til høsten kommer det en ny bok av forfatteren på norsk. An Unnecessary Woman er ennå ikke […]

  19. januar 2012 kl 11:35
 5. […] alle dere som har lest og likt Rabih Alameddines fantastiske roman Hakawati: Til høsten kommer det en ny bok av forfatteren på norsk. An Unnecessary Womaner ennå ikke […]

  19. januar 2012 kl 12:32
 6. […] er den her, den nye romanen til Rabih Alameddine. Hans forrige roman, Hakawati, har vært en stor suksess, og En overflødig kvinne bør kunne nå ut til minst like mange […]

  25. september 2012 kl 07:20

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *