Med hjertet på rett sted

Romanen er oversatt til norsk av Elsa Frogner.

Ingenting kan slå kombinasjonen sol, sommer og Sparks. Det beste av meg er en dramatisk kjærlighetshistorie som samtidig er så spennende at du garantert ikke greier å legge den fra deg.

Amanda Collier og Dawson Cole er unge og forelskede, og synes nesten å være skapt for hverandre. Dessverre deler ikke Amandas foreldre den oppfatningen. Dawson kommer fra en familie med kjeltringer og slåsskjemper, og da hjelper det ikke at han er ærligheten selv og en skikkelig gentleman. Han er ikke egnet som svigersønn i familien Collier. Det er Dawson selv som tar konsekvensene av dette og gjør det slutt med Amanda. Han vil ikke stå i veien for hennes framtid.
På et tidspunkt havner Dawson – uforskyldt – i fengsel etter en bilulykke, og hans og Amandas veier skilles. De lever svært forskjellige liv på hver sin kant. Dawson gifter seg ikke, men går i stedet opp i arbeidet sitt på en oljeplattform. Amanda gifter seg med Frank og setter flere barn til verden, men lykken i tilværelsen lar vente på seg. Det er problemer i ekteskapet og hun mister også et av barna sine. Dawson på sin side har skyldfølelse for bilulykken han var med i, og hjemsøkes av spøkelser fra fortiden.

Først tjuefem år senere møtes de to ungdomskjærestene igjen. Det er begravelsen til gamle Tuck som fører dem sammen igjen. Tuck var som en far for Dawson under oppveksten, og verkstedet hans ble et fristed der Dawson og Amanda kunne få være i fred uten å være redd for å bli oppdaget.

Evig troskap
Tuck har hele tiden hevdet at Amanda og Dawson var ment for hverandre. I forbindelse med begravelsen får de overlevert hvert sitt brev fra Tucks advokat, i tillegg til et felles brev som de skal lese i forbindelse med selve seremonien, som går ut på at de skal strø asken i hagen utenfor hytta hans. Dette er en svært gripende og vakker skildring, noe av det fineste i hele romanen. Denne stille og forsagte gamle mannen får her fortalt sin egen kjærlighetshistorie. Han mistet sin kone Clara tidlig, men han har aldri sluttet å elske henne. Amanda og Dawson opplever kjærligheten på nytt denne dagen, men Amanda lar lojaliteten til Frank og barna gå foran kjærligheten – til leserens store fortvilelse. Det er jo ikke noe vi heller vil enn at det skal ordne seg for dem, men forfatteren har selvsagt mer dramatikk på lur.

Mens Dawson og Amanda gjenforenes, er Dawsons kriminelle fettere på jakt etter ham. De mener han har forrådt familien, og ser helst at han forsvinner fra jordens overflate. Jakten ender med en slåsskamp der Dawson griper inn idet fetterne hans er i ferd med å slå i hjel en ung mann, en mann som det også viser seg har en tilknytning til Dawson. Det står om livet, og det blir en kamp der Dawson må ofre noe som til slutt blir livgivende for en annen.

Det gode mot det onde
Nicholas Sparks skriver seg rett inn i hjertet ditt, samtidig som du kjenner det i magen. Han er en mester i å velge karakterer og situasjoner som leseren kjenner seg igjen i og blir engasjert i.

Skildringen av den stillferdige, men kloke Tuck var noe av det som grep meg aller mest i denne fortellingen. Her gir forfatteren oss et sterkt portrett av et menneske som tilsynelatende ikke gjør så mye av seg, men som betyr svært mye for dem som virkelig lærer ham å kjenne.

Som alltid hos Sparks handler det også om de gode kreftene som må kjempe mot ondskapen i verden. Han viser også hvor vanskelig det er å ta valg, og hvor store konsekvenser det kan få når vi tar feil valg – og ikke følger hjertet.

I Det beste av meg får du rett og slett det beste av Nicholas Sparks: Stor dramatikk, gripende kjærlighet og en avslutning som gjør at du sitter igjen med en stor klump i halsen.

Jorid Mathiassen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur og drømmer om å finne tidenes bestselger.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *