Å finne nye venner

omslag teppehandleren Å rydde i bokhyllene kan resultere i uventede møter med nye mennesker. Det var nemlig slik jeg ble kjent med Ushman og Stella.

Jeg kom til å nappe ut en gammel reklamepocket som stammet fra min tid som journalist i Bok & samfunn. Papiret var for lengst gulnet, og den tok seg ikke så godt ut der den sto. Jeg veide den i hånden: Kaste uten å lese? Eller lese litt først for sikkerhets skyld, og så kaste?

Heldigvis bestemte jeg meg for å lese den, Teppehandleren av Meg Mullins. Den handler om Ushman som kommer fra Iran, og driver som teppehandler i New York. Kona er fortsatt i Iran, og Ushman lengter etter den dagen han kan hente henne til et bedre liv i USA. Men hun nøler hele tiden, og en dag kommer det beskjed om at hun er gravid med en annen mann, og at hun vil skilles fra Ushman. Fra den dagen er Ushman enda mer ensom. Han kjøper seg en flybillett til Paris, ikke fordi han har tenkt seg dit, men fordi han vil sitte i avgangshallen og se på alle menneskene som møtes og tar avskjed med hverandre.

Det er slik han blir kjent med Stella, en ung student på 19 år som har sagt ha det til foreldrene som skal på ferie til Italia. De to kommer helt tilfeldig i prat, og dermed er frøet sådd til det som skal utvikle seg til et vennskap og et kjærlighetsforhold mellom to i utgangspunktet totalt forskjellige mennesker. De er der for hverandre når de trenger noen som mest. Forholdet mellom disse to ensomme sjelene er varmt og klokt skildret. Det er ikke så mye ytre handling i Teppehandleren, men det er rikelig spenning i teksten likevel.

Meg Mullins skriver på en sånn måte at man ikke kan unngå å bli berørt, og jeg tok meg i å tenke på hva Ushman og Stella drev med når jeg ikke leste i boken. Språket er enkelt og vakkert, innimellom med nærmest poetiske vendinger.

Selv om Teppehandleren på mange måter er en trist bok, er det også en optimistisk bok. Ushman og Stella gjør noe for å komme ut av ensomheten, og de utvider hverandres horisont – slik forfatteren utvider leserens horisont.

Det er fascinerende å lese om hvordan slike tilfeldige møter kan finne sted, og jeg kommer til å se etter en Ushman og en Stella når jeg skal ut og fly i morgen.

Jorid Mathiassen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur og drømmer om å finne tidenes bestselger.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *