Bli med til Brasil!

Nei, Francisco Azevedo er ikke en berømt brasiliansk fotballspiller. Han er derimot en av Brasils mest kjente forfattere, og har skrevet den sjarmerende familiesagaen Livet i et riskorn. livet i et riskorn omslag

Er du ikke nevneverdig interessert i fotball, men syns Brasil er et spennende land som du gjerne skulle blitt nærmere kjent med? Da er Azevedos roman et bra sted å begynne. Livet i et riskorn ble raskt en bestselger da den kom ut i hjemlandet, og nå er den også i ferd med å bli en internasjonal bestselger.

Det er ennå tidlig om morgenen når Antonio (88) begynner med forberedelsene til en helt spesiell festmiddag. Mens han lager mat, vandrer tankene tilbake, og vi får blant annet servert historien om foreldrenes bryllupsfeiring hundre år tidligere. Som nygifte emigrerte de fra Portugal til Brasil, og med seg på ferden hadde de 12 kilo ris, tante Palma og håpet om et bedre liv.

Risen er den omstridte bryllupsgaven fra tante Palma, det er risen som er kastet over brudeparet på bryllupsdagen og som brudgommens søster møysommelig har plukket opp fra bakken og samlet i en sekk. Gaven faller ikke helt i smak hos brudgommen, men en meget bestemt Palma insisterer på at den skal bli med til det nye landet. Og der skal risen på forunderlig vis komme til å bestemme familiens skjebne, på godt og vondt, gjennom tre generasjoner.

Francisco Azevedo skildrer Brasil og den brasilianske kulturen med kjærlighet og varme, samtidig som han har sine underfundige og humoristiske betraktninger over livet. Livet i et riskorn er en vakker og velskrevet bok som inspirerer til å leve, elske, spise godt og ta vare på hverandre. Det er en bok du blir litt klokere av å lese.