En uforglemmelig historie

Noen ganger vet jeg med en gang jeg har avsluttet en bok, at jeg kommer til å lese den om igjen før eller senere. En sånn bok er Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet.

omslag tilfeldige tegn

«La oss sitte foran.» Leo vet ikke hvilke konsekvenser disse ordene skal få. Han er på tur sammen med kjæresten Eleni i Sør-Amerika, og de har blitt enige om at de aldri skal sitte foran i bussen, fordi det er der risikoen er størst for å bli skadd hvis de kommer ut for en ulykke. Og ulykker er det mange av i dette området. Men akkurat i dag orker han ikke å drasse den tunge sekken med seg bakover i bussen. Så skjer det fatale. Og med de fire enkle ordene har Leo drept Eleni.

Forfatter Danny Scheinmann mistet selv kjæresten sin på samme måte som Leo, og det ble dermed utgangspunktet for nåtidshistorien i denne sterke og vakre romanen. Leo klandrer seg selv for det tragiske som har skjedd, og blir dratt inn i en ond spiral av fortvilelse og sorg. Men etter hvert oppdager han noe som skal komme til å forandre livet hans.

Det er ikke bare i nåtidsfortellingen forfatteren har latt seg inspirere av sin egen bakgrunn, den er til stede også i fortidsfortellingen. Moritz Daniecki, som har overlevd ved fronten i 1. verdenskrig, er basert på historien til Scheinmanns egen bestefar. Forlatt i den sibirske villmarken er Moritz fast bestemt på å vende tilbake til sin elskede Lotte. Minnet om henne har holdt ham i live gjennom hele krigen. En umenneskelig reise over de russiske steppene ligger foran ham. Vil han klare reisen – og vil hun fremdeles vente på ham?

I ny drakt
Tilfeldige tegn på heroisk kjærlighet er skrevet med en varme og et engasjement som gjør at historien oppleves som ekte og nær. Det er en bok du ikke greier å legge fra deg, samtidig som den inneholder betraktninger og formuleringer som får deg til å stoppe opp og reflektere. Det er en bok det er umulig ikke å bli glad i.

Da romanen kom ut i 2007, fikk den en rekke gode anmeldelser, og rettighetene ble solgt til mange land. Når den nå kommer ut i en ny pocketutgave, er det fordi dette er en uoppdaget perle vi ønsker å gi nye lesere muligheten til å bli kjent med. En bokskatt som handler om tro og håp, og aller mest om kjærlighet.

Jorid Mathiassen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur og drømmer om å finne tidenes bestselger.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *