Sommerens søteste

omslag liste for livet

Tirsdag 10. juni 2014 kl.17.13 tikket følgende melding inn fra agenten: «Bud accepterat, grattis!» Kampen var over, og vi hadde vunnet budrunden. Jeg snakker om vår neste store Happy tears-roman, En liste for livet av Lori Nelson Spielman.

Da jeg fikk oversettelsen i hus, var det med skrekkblandet fryd jeg begynte å lese. Ville jeg bli like betatt som da jeg leste originalboken, eller hadde magien forsvunnet i mellomtiden? Jeg kunne raskt puste lettet ut, før jeg forsvant inn i fortellingens vidunderlige verden. Det er en like fantastisk følelse hver gang man leser et manus man bare må ha. Og like nervepirrende hver gang man legger inn bud.

Men hva er det så med denne boken som gjør at det er umulig ikke å bli glad i den? Lori Nelson Spielman skriver på en måte som gjør at leseren blir engasjert, hun tar opp temaer som er lette å kjenne seg igjen i og hun setter ord på vanskelige følelser. Og hun skriver om personer som ikke er perfekte, mennesker av kjøtt og blod som vi kan identifisere oss med og heie på. Vi blir indignert på deres vegne når de blir urettferdig behandlet, vi gråter med dem når de har det vondt og vi gleder oss med dem når det går dem godt. Og når romanen er slutt, er det som å ta farvel med gode venner.

Uventet overraskelse
Hovedpersonen i En liste for livet er Brett Bohlinger, tilsynelatende lykkelig og vellykket forretningskvinne på 34 år. Hun er markedssjef i morens kosmetikkfirma, og vet at hun en gang skal overta sjefsstolen. Hun er samboer med en hardtarbeidende og kjekk mann, og det ser ikke ut til å være et eneste skjær i sjøen. Men når moren dør etter en tids sykdom, snus livet på hodet for Brett. I tillegg til at hun er nedtrykt av sorgen etter å ha mistet henne, viser det seg at moren har en helt spesiell plan for henne.

I stedet for at Brett blir utpekt som sjef for familiefirmaet, får hun fyken, og før hun får sin rettmessige arv, har moren bestemt at Brett ikke får så mye som et øre før hun har fullført alle punktene på den listen hun som fjortenåring laget over mål i livet. En liste like tåpelig som de alle tenåringer lager: Lære seg fransk, dra til Paris, skaffe seg hund, finne kjærligheten, få barn, hjelpe de fattige, få et fint hus og så videre. Brett er redd det må ha klikket for moren, for en del av målene er umulige å gjennomføre. Hvordan skal hun for eksempel klare å få et godt forhold til faren sin når mannen har vært død i flere år? Noen av målene har moren krysset av fordi de allerede er oppnådd, men hvorfor har hun ikke strøket over «finne kjærligheten»? Uansett: Brett har ikke noe annet valg enn å gå i gang med å forsøke å gjennomføre de resterende målene på listen.

Og det er dette romanen videre handler om: Hvordan skal Brett greie å krysse av de ti målene på listen innen tidsfristen på ett år? Kanskje høres det ut som et banalt utgangspunkt for en roman, men Lori Nelson Spielman skriver fram en historie full av varme, humor, alvor, engasjement og innlevelse. Den irske bestselgerforfatteren Cecilia Ahern kaller boken «en vakker og gripende fortelling som minner oss på at vi må leve mens vi kan».

Fra bok til fenomen
Lori Nelson Spielman debuterte i en alder av 52 år, og har opplevd det som er svært få debutanter forunt: Debutromanen har blitt en internasjonal bestselger. En liste for livet er foreløpig solgt til 30 land, og har toppet bestselgerlistene i flere land. I Tyskland var En liste for livet den romanen som solgte aller best i fjor, med over 600.000 solgte eksemplarer. Filmrettighetene er kjøpt av Fox.

Og best av alt: Lori Nelson Spielman har allerede skrevet en ny bok. Sweet Forgiveness kom nylig ut i USA og Tyskland samtidig, og den tyske oversettelsen gikk rett til topps på Der Spiegels bestselgerliste. Vi gir ut denne romanen neste år, så her er det med andre ord mer å glede seg til. Det ryktes også at forfatteren allerede er i gang med sin tredje roman.

Lori Nelson Spielman har tidligere arbeidet som logoped og skolerådgiver, og er nå lærer i hjemmeundervisningen. Hun er fra Michigan og bor sammen med sin mann og en veldig bortskjemt katt.

Les mer om henne og bøkene her.

Romanen er oversatt av Kirsti Vogt, og den er i salg fra 2. juli.

Jorid Mathiassen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur og drømmer om å finne tidenes bestselger.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *