Ukas dikt: Fattig ynskje av Tor Jonsson

Ukas dikt er et av Norges mest populære dikt: «Fattig ynskje» av Tor Jonsson.

Ukas dikt er et kort og nydelig dikt av en av våre fremste diktere som døde alt for tidlig: «Fattig ynskje» av Tor Jonsson. Det er et av Norges mest populære dikt og var bl.a. med i NRKs kåring av Norges beste dikt.

Tor Jonsson var hele sitt korte liv preget av de svarte sidene i livet. Han skrev intense dikt om ensomhet, død og kjærlighet. Jonsson ga bare ut tre diktsamlinger før han valgte å gå ut av livet i 1951 bare 35 år gammel. Samme høst som han døde kom det ut en posthum samling, og siden har flere av diktene hans vært i «ønskedikt-samlinger». «Fattig ynskje» er ett av hans aller beste dikt og passer svært godt i en tid der man saktens kan undre seg over livet og verdenssituasjonen. Uansett en perle:

FATTIG YNSKJE

Var eg ein Gud,
ville eg skapa
ei stillare verd.
Der skulle alle elske.

Var eg ein Gud
ville eg skapa
kjærleik og død,
berre kjærleik og død.

 

Les også:
Ukas dikt: Krimdikt av Knut Nærum

Ukas dikt: Skibytte i himmelen
Ukas dikt: Hvor har jeg vært
Ukas dikt: «Jeg ser» av Sigbjørn Obstfelder
Ukas dikt: «Hvor har jeg vært» av Arild Nyquist
Ukas dikt: Kari Bremnes «Vi skulle kanskje samle oss»
Ukas dikt: Tove Ditlevsen «Så tag mit hjerte»
Ukas dikt: «Øvelser i hjemlig diskriminering»
Ukas dikt: «Ein farfar i livet»
Ukas dikt: «Eg vil berre lesa for deg»

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *