Ukas dikt: «Jeg velger meg april» av Bjørnstjerne Bjørnson

Ukas dikt er "Jeg velger meg april" av Bjørnstjerne Bjørnson.

Denne uka er det satt nye snømengde-rekorder i april i Oslo-området. Hva er da mer naturlig enn at ukas dikt er Bjørnstjerne Bjørnsons «Jeg velger meg april».

På snø-dager i april har jeg ofte tenkt på Bjørnsons dikt og irritert meg over tittelen «Jeg velger meg april». Så spørs det om Bjørnson virkelig var så glad i april. Da jeg studerte litteraturvitenskap, ble det i alle fall fortalt at diktet ble til i forbindelse med en dansk kalender i 1869. Da Bjørnson ble bedt om å skrive et vers, var alle månedene opptatt bortsett da fra april. På vanlig Bjørnsonsk vis skal han da møtt denne forsmedelsen med å begynne diktet med «Jeg velger meg april».

Litteraturprofessor Hans H. Skei gjorde meg i dag oppmerksom på at litteraturhistorikere også pleier å bemerke at Vår Herre også valgte april da han tok Bjørnstjerne Bjørnson hjem til seg. Bjørnson døde 26. april i 1910.

JEG VELGER MEG APRIL

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,
– dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,
i den blir somren til!


LES OGSÅ:
Ukas dikt: «Stemmeseddel»
Ukas dikt: D’ER EI NY TID SOM TAR OVER
Ukas dikt: Episode av Inger Hagerup
Ukas dikt: Den gang skikkeligheten kom til byen
Ukas dikt: Krimdikt av Knut Nærum
Ukas dikt: Skibytte i himmelen
Ukas dikt: Hvor har jeg vært
Ukas dikt: CJeg ser» av Sigbjørn Obstfelder
Ukas dikt: «Hvor har jeg vært» av Arild Nyquist
Ukas dikt: Kari Bremnes «Vi skulle kanskje samle oss»
Ukas dikt: Tove Ditlevsen «Så tag mit hjerte»
Ukas dikt: «Øvelser i hjemlig diskriminering»
Ukas dikt: «Ein farfar i livet»
Ukas dikt: «Eg vil berre lesa for deg»

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *