Tidløse leseopplevelser:

Disse bøkene bør du ha lest minst én gang i livet

Foto: Ben White / Unsplash.com

Sommer = lesetid. Da er det på tide å lese de nye bøkene som har stått på ventelisten, men du bør også ta deg tid til klassikerne. Her er en guide til bøker du burde ha lest minst én gang i livet.

«Egentlig er det to grunner til at du leser en bok – den ene er at du liker den, den andre er at du gjerne vil kunne si du har lest den,» hevdet den engelske filosofen Bertrand Russel en gang. I dag har jeg laget en liste over klassiske eller tidløse leseopplevelser som har gitt meg de største gledene opp gjennom et langt leseliv. Alle disse gir herlig lesning, og flere av dem kan du også imponere andre med. Bøkene kan du kjøpe i nettbokhandlene.

TIDENES MESTSELGENDE BOK I FRANKRIKE

Emile Ajar: Med livet foran seg. Oversatt av Anne Egers

 

Kjøp Med livet foran seg på tanum.no!

Med livet foran seg er en fabelaktig barndomsskildring. Den fikk Frankrikes høyeste litterære utmerkelse Gouncourtprisen, og det er den mest solgte og mest leste romanen i Frankrikes historie. Forleggeren Gabi Gleichman har sørget for at den igjen finnes på norsk, og han har  presentert den slik: «Med livet foran seg handler om Momo – en foreldreløs arabisk gutt som hverken vet hvor han kommer fra eller hvor gammel han er. Momo tas hånd om av Madame Rosa, en pensjonert jødisk prostituert, som lærer ham alt om livet og det som ligger foran ham. Den makeløst morsomme romanen utspiller seg i Paris-bydelen Belleville, blant horer, transvestitter, halliker og fattige innvandrere. Momos historie fortelles i et rasende tempo, med et vilt språk, rikt på lystige uttrykk og bakvendte formuleringer. Ordene ånder fritt mellom høyt og lavt, mellom filosofiske tanker om livet og panoramiske sveip over tilværelsens elendighet. Uhyre innsiktsfullt skildres en verden av rusmisbruk, rasisme, prostitusjon, elendighet og segregasjon. Bokas bilde av livet på bunnen av det franske samfunnet er mer aktuelt enn noensinne.»

DEN ULTIMATE KJÆRLIGHETSROMANEN?

Erich Maria Remarque: Tre kamerater. Oversatt av Birgit Gjernes

 

Kjøp Tre kamerater på tanum.no!

Tre kamerater er en klassisk kjærlighetsroman og en historie om tre unge kamerater. Den gjorde enormt inntrykk på meg da jeg gikk på gymnaset, da kameratgjengen var nesten alt og kjærligheten et fyrtårn i det fjerne. Handlingen begynner i etterkrigstidens Berlin i 1920-årene. Livslysten er i ferd med å vende tilbake, og kulturlivet blomstrer. Samtidig øker inflasjonen, og pengene blir stadig mindre og mindre verdt. Nød og uro vokser fram. Tre unge kamerater forsøker å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. De deler kjærligheten til verkstedets stolthet, racerbilen Karl. Når kvinnen Pat entrer scenen, blir forholdet deres satt på prøve.

Ja, denne romanen gjorde voldsomt inntrykk  da jeg var ung, men jeg er helt sikker på at den passer like godt i moden alder og for både kvinner og menn.

 

TIDENES BESTE ROMAN?

Fjodor Dostojevskij: Brødrene Karamasov. Oversatt av Geir Kjetsaa.

Kjøp Brødrene Karamasov på Tanum.no!

Hvis jeg blir spurt om hva som er tidenes beste roman, så svarer jeg som mange andre: Brødrene Karamasov. Det er en mangefasettert idéroman, en mesterlig psykologisk roman og ikke minst er den kanskje tidenes beste krimroman med fire brødre mistenkt for fadermord. Dette er en roman som handler om de viktigste eksistensielle problemene: Det ondes problem, frihetens vesen og menneskets troslengsel. Samtidig er handlingen godt forankret i en sosial virkelighet: et svært fargerikt russisk miljø. Ryggesløse kvinner, hellige menn, onde godseiere og sågar djevelen selv befolker persongalleriet.

Det høres kanskje tungt ut, men dette er altså også en kriminalroman og en kjærlighetsroman. Hvis du ikke har lest Brødrene Karamasov, så er det på høy tid nå i sommer.

IKKE VÆR EN LITEN LORT

Astrid Lindgren: Brødrene Løvehjerte. Oversatt av Jo Tenfjord

Kjøp Brødrene Løvehjerte på Tanum.no!

Brødrene Løvehjerte kom ut da jeg var 15 år, og min storebror var den gang som nå en av mine nærmeste. Så også her var det full identifikasjon med hovedpersonene. Den gang var også verdikampen mer voldsom enn nå, og brødrene Gørvell var også svært opptatt av å slåss mot det onde, og forstod at alle valg var viktige. Man måtte for hver pris unngå å være feig eller velge feil side, for hvem vil være en liten lort: ”Ja, våger du det ikke nå, tenkte jeg, da er du en liten lort og blir aldri annet enn en liten lort.”

Gjennom årene har vi lest Brødrene Løvehjerte mange ganger hjemme hos oss for de forskjellige barna. Som regel gråter vi voksne mer enn barna. Sommerens høytlesning for hele familien!

EN FREMMEDGJORT HELT I EN MENINGSLØS VERDEN   

Kjøp den fremmede på Tanum.no!

Albert Camus: Den fremmede. Oversatt av Karin Holter

Den fremmede var mitt første møte med eksistensialismen, og den ble en epokegjørende roman for meg. Allerede første setningen skaper den helt spesielle fremmedgjortheten: ”I dag døde mor. Eller var det i går, det er jeg ikke riktig sikker på.” På samme underlige, fremmedgjorte måte tar Mersault livet av en person på en strand og følger siden uinteressert med i sin egen rettssak. Camus var den som inspirerte meg til tittelen på mellomfagsoppgaven i litteraturvitenskap: ”En fremmedgjort helt i en meningsløs verden.”

Jeg har lest Den fremmede mange ganger, og den gjør garantert et sterkt inntrykk på deg.

 

EN GLEMT SKATT

Bergljot Hobæk Haff: Renhetens pris

 

Kjøp Renhetens pris på tanum.no!

Renhetens pris var det kjæresten min som fikk meg til å lese på midten av nittitallet, og den ble umiddelbart en av mine favorittromaner. Dette er Bergljot Hobæk Haffs aller sterkeste roman. Den handler om den spanske munken Desiderus som er geistlig og inkvisitor på 1500-tallet. Han forteller om et av sine første oppdrag i Inkvisisjonens tjeneste, da han som ung mann var besatt av tanken om å fremme Guds sak, om nødvendig med de mest bestialske midler. Saken dreier seg om den unge nonnen Beatrize som er mistenkt for å ha født Djevelens barn.

Dette er en historie om forbudt kjærlighet, forbytting av barn, om fødsler i dølgsmål, dystre slott og onde mødre. En glemt skatt!

 

DEN FORTAPTE GENERASJON

Ernest Hemingway: Og solen går sin gang. Oversatt av Gunnar Larsen

 

Kjøp Og solen går sin gang på Tanum.no!

Flere av Hemingways noveller er noe av det jeg setter aller høyest innenfor litteraturen, men som romanelsker er det Og solen går sin gang som er mitt Hemingway-valg. Nå i en tid da ungdomsarbeidsløsheten stiger voldsomt i Europa, får denne romanen om «den fortapte generasjon» ny aktualitet. Her handler det om amerikanere som mistet sin ungdomstid under den første verdenskrigen: Lady Brett Ashley og reporteren Jacob Barnes møter hverandre i Paris i 1920-årene. De tilhører en gruppe journalister, kunstnere og bohemer som tilsynelatende lever et sorgløst og muntert liv. Men bare tilsynelatende.

 

KUNSTEN Å GÅ TIL GRUNNE

Tom Kristensen: Hærverk Oversatt av Johan Fredrik Grøgaard

Kjøp Hærverk på Tanum.no!

Hvilke destruktive krefter er det som driver mennesker til bunns. Denne rystende, danske klassikeren kom

i ny pocketutgave i forfjor. Den er mange regnet som tidenes beste danske roman. Vi er i København i 20-årene. Ole Jastrau er journalist, en radikal litterat hvis tilværelse styres mellom hjemmet, avisredaksjonen og byens barer. Han har kone og barn, men beslutter seg for å gå i hundene og lykkes. I en tåke av jazz, erotikk og alkohol skjener han vekk fra all deltagelse i verdens skjeve gang. En rystende og skremmende roman!

 

KOLOSSAL KJÆRLIGHET

 

Kjøp Koloss på ark.no!

Finn Alnæs: Koloss

Finn Alnæs debuterte med Koloss som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Også her handler det om kolossale følelser, og jeg ble nærmest slått i bakken av kjempen Brage Bragessons fortelling om sitt eget liv. Det er en febrilsk skjønnhet over fortellingen og Brages pasjoner. Jeg har selv forsøkt (uten å lykkes) å kopiere Brages kjempeløft der han ønsker å bevise sin kjærlighet ved å flytte en kjempestein på fjellet. En norsk romanskatt som er i ferd med å bli glemt!

 

TRE ÅR MED SANDEMOSE

Aksel Sandemose: Det svundne er en drøm

Jeg skrev min magistergradsavhandling om Sandemoses Det svundne er en drøm.

 

Kjøp Det svundne er en drøm på tanum.no!

Den het En emigrant krysser sine ord og kom ut som bok hos Aschehoug i 1990. Jeg brukte omtrent tre år på å nærlese Det svundne er en drøm, så man kan trygt si at Sandemose har stått mitt hjerte nær.  Etter tretti år vender John Torson tilbake til Norge, på spor etter sin ungdoms kjærlighet og sin tapte barndom. Han erfarer at det svundne dukker opp igjen – med skjebnesvangre konsekvenser. Det var i denne romanen Sandemose skrev: «Mord og kjærlighet er det eneste som er verd å skrive om». Og her er det masse av begge deler. En av norsk litteraturs beste romaner!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
3 kommentarer
 1. Unn Schierenbeck:

  Med livet foran seg er skrevet av Romain Gary under psevdonymet Emile Ajar.
  Anbefaler å google ham, han rakk utrolig mye, et spennende liv.

  25. juli 2017 kl 00:38
 2. Bård Kranstad:

  Og hun som har oversatt «Med livet foran seg» heter Anne Elligers, ikke Anne Egers.

  26. juli 2017 kl 10:16
 3. Bente:

  Jeg synes Alkymisten av Paulo Cuelho burde ha vært med og Den lille prinsen

  26. juli 2017 kl 12:45

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *