Tvers igjennom upålitelig

Ukas dikt «Når paven blir trett» av Gro Dahle

Gro DahleGro Dahle
Ukas dikt er fra Støvet, skyggen, hunden og jeg av Gro Dahle, en av våre mest markante og populære samtidspoeter. I neste uke kommer hennes nye roman, Dobbel dyne.

Ukas dikt er «Når paven blir trett» av Gro Dahle. I år er det 30 år siden Gro Dahle debuterte, og det feires med en samling av alle hennes dikt for voksne som har fått tittelen Tvers igjennom upålitelig.

Gro Dahle er en av våre mest markante og populære samtidspoeter. Diktene hennes brukes og deles som aldri før både av barn og voksne. I høst er Gro Dahle aktuell med to diktsamlinger: Tvers igjennom upålitelig og Anna og Frank.

Kjøp «Tvers gjennom upålitelig» på cappelendamm.no.

Anna og Frank

I Anna og Frank fører Gro Dahle sammen Anna Akhmatova, russisk opposisjonell lyriker, gift med menn som ble drept av bolsjevikene og i Stalins gulagleir, og den urbane og omgjengelige beatpoeten Frank O’Hara, del av New York School of Poetry, med hundrevis av venner og elskere. Lekent svinger hun de to ut på dansegulvet og lar fragmenter fra diktene deres gli inn i hverandres.

Tvers igjennom upålitelig

Tvers gjennom upålitelig inneholder alle Gro Dahles diktsamlinger for voksne, og viser en helt særegen og leken poet som aldri slutter å overraske. Dahles dikt leses av et bredt publikum, som i høst altså har en ypperlig anledning til å finne nye favorittdikt.

I 1998 mottok Gro Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

«Når paven blir trett» er hentet fra Gro Dahles debutsamling Audiens som kom ut i 1987.

NÅR PAVEN BLIR TRETT

Når paven blir trett
tar han tøflene av
og tasser med føttene
små hvite puter
over marmor og teppe
bort til senga
Ruller seg innunder laken
ruller seg godt innunder
laken og teppe
Krøller seg sammen
med den store katten
inntil den store
brunstripete katten
Og han får sove
nesten
med en gang

LES OGSÅ:

Ukas dikt: Hestene står i regnet av Astrid Hjertenæs Andersen
Terningkast 6 til Rigels øyne
Pers død – minneord om Per Fugelli
Ukas dikt: «Skuggar» av Knut Ødegård
«Vårherres klinkekule» av Erik Bye Norges beste sangtekst
Ukas dikt: «Vi holder livet» av Inger Hagerup

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *