En hyperaktuell #metoo-roman

Bjørnstad – om hvordan en festvoldtekt splitter en bygd

Fredrik Backman BjørnstadFredrik Backman Bjørnstad
Fredrik Backman har hatt verdenssuksess med En mann ved navn Ove. Bøkene hans har solgt i over 8 millioner eksemplarer og er utgitt på 44 språk. Nå har hans siste roman Bjørnstad kommet i pocket.

«Bjørnstad» er et mesterverk om en liten bygd med store drømmer, og en festvoldtekt som får ødeleggende effekter for bygda. I kjølevannet av #metoo-kampanjen har denne høy relevans.

Bjørnstad er en roman om en liten utkantbygd i Sverige med store drømmer, og der de unge ishockeygutta er de siste heltene. Desto verre når en av dem ikke tar et nei for et nei på en ungdoms-fest

Kjøp «Bjørnstad» på cappelendamm.no.

Forfatteren av En mann ved navn Ove

Fredrik Backman har hatt verdenssuksess med En mann ved navn Ove. Ikke alle de som elsker den boken her i landet har fått med seg Backmans siste mesterverk; Bjørnstad. Den har fått strålende kritikk der den er kommet ut og kanskje særlig i USA. Denne uka kom den i pocketutgave.

Bjørnstad er en slags «Fucking Åmål»-bygd der det ikke lenger skjer stort

Hvis du kommer til Bjørnstad, har du kjørt for langt

Bjørnstad er et liten bygd med store drømmer. Det er en slags «Fucking Åmål»-bygd der det ikke lenger skjer stort. Backman beskriver Bjørnstad slik: «hvis du kommer til Bjørnstad, har du kjørt for langt». Men for oss lesere er det all mulig grunn til å gjøre et opphold her.

Les også

Vinterens beste krimromaner i pocket

Et nei er et nei

Bjørnstad er IKKE en bok om ishockey. Den handler om unge jenters udødelige vennskap, og om unge gutter som spiller hockey med en hel bygds forventninger hvilende på sine skuldre. Men det handler også om en festvoldtekt. Beskrivelsen av den og ikke minst hvordan omgivelsene reagerer kjennes som et knytteneveslag i magen. Her handler det ikke bare om selve voldtekten og konsekvensene av den, men vel så mye om hvor raskt et samfunn kan lære seg å lukke øynene og om de forferdelige tingene vi iblant er villige til å gjøre for å oppnå suksess.

Umiskjennelig «backmansk»

Fredrik Backman skriver med en intensitet og et engasjement som smitter over på leseren. Stilen er umiskjennelig «backmansk», men med en ny og mye mer alvorlig grunntone.

I en tid som domineres av #metoo-kampanjen, bør du lese Bjørnstad!

Les også

Et rent og vakkert kjærlighetsdikt

Ukas dikt: «Du var vinden» av Olav H. Hauge

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *