Lengter du etter våren?

Ukas dikt: Vårkjenning av Hans Børli

Vi er nok mange som lengter etter våren om dagen. Ukas dikt er «Vårkjenning», et sart og nydelig dikt som rører ved det innerste i oss.

Vi er nok mange som lengter etter våren om dagen. Ukas dikt er Vårkjenning av Hans Børli, kanskje den av våre diktere som tar oss nærmest naturen.

Våren føles for øyeblikket veldig fjern. Sibirkulda er meldt å vare en god stund til, og vi er nok mange som gjerne kunne tenkt oss at våren kom snart. I ukas dikt, «Vårkjenning», lar Hans Børli oss smake så vidt på den første fornemmelsen av vår. Det er et sart og nydelig dikt som rører ved det innerste i oss.

Hans Børli (1918–1989) var en norsk lyriker som ofte ble kalt skogens dikter, og i år feirer vi hundreårsjubileet for hans fødsel. Børli levde og arbeidet i skogen, og i diktene hans ser vi tydelig naturens betydning for dikterens liv og levnet. Han var også politisk interessert, og verkene hans tar opp eksistensielle temaer som krig, utenforskap, angst, tro og tvil. «Vårkjenning (Dagboksblar II)» ble først utgitt i 1962 i samlingen Ved bålet.

Vårkjenning (Dagboksblar II)

Jeg så våren i dag.
Et lys av grønt gjennom snøen
i søkket der en elg hadde kvilt
                              i nattbeita.

En kvast av tyttebærlyng.

Dyret hadde brånt den fram
med varmen av sitt blod
Jeg dekket den til med snø igjen.
Varsomt.
Slik du breier over et barn
som har sparket av seg dynen i søvne.

Les også

Ukas dikt: «Du var vinden» av Olav H. Hauge
Ukas dikt: «To tunger» av Inger Hagerup
Ukas dikt: «Viljen» av Åse Marie Nesse
Ukas dikt: «Tida» av Knut Ødegård
Ukas dikt: «Ikke alle kjærtegn» av Jan Erik Vold

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar
  1. […] dikt: «Alfabet» av Inger Christensen Ukas dikt: «Vårkjenning» av Hans Børli Ukas dikt: «Vær rolig» av Harald Sverdrup Ukas dikt: «Hur kan ja säga» av Karin Boye Ukas […]

    16. mars 2018 kl 18:53

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *