Gavetips på bokdagen

Verdens Bokdag – dagens gave: en bok og en rose

Verdens bokdagVerdens bokdag
Det er Verdens Bokdag i dag, og tradisjonen tro skal du gi bort en bok og en rose. Her får du boktipset: «Vi mot dere» av Fredrik Backman.

I dag er det Verdens Bokdag eller den internasjonale bokdagen. Da er tradisjonen at du skal gi bort en rose og en bok til en du er glad i.  Her er et glimrende gavetips: «Vi mot dere».

Verden over feires i dag Den internasjonale bokdagen eller Verdens Bokdag som den også kalles. I 1995 vedtok FN at 23. april (William Shakespeares dødsdag) skulle markeres som Verdens Bokdag. Dessverre har ikke den internasjonale bokdagen slått ordentlig an her i landet, men i Spania og især i Barcelona er dette en høytidsdag for boken.

Barcelonas skytsengel

Røttene til Verdens Bokdag er mange århundre lange. 23. april er Sankt Georgs dag som helt siden høymiddelalderen har vært feiret i Katalonia. Sankt Georg er også Barcelonas skytshelgen. Da Sankt Georg ifølge legenden drepte den onde dragen, vokste det opp røde roser av dragens blod.

En rose for kjærlighet og diktekunsten

Allerede på slutten av 1300-tallet begynte katalanerne en litteraturfeiring på denne dagen med å arrangere en poesikonkurranse der landets fremste lyrikere resiterte sine dikt. Andre og tredje premie var forgylte roser, mens vinneren derimot fikk en ekte rose fordi ingen juvel kunne overgå den levende natur. Roser er ikke bare symbolet på kjærlighet, men også på diktekunstens skjønnhet, kraft og naturlighet.

Den moderne tradisjonen startet i Barcelona i 1936

I moderne tid startet tradisjonen med bokdagen i Barcelona i 1926. Siden har katalanerne feiret «El dìa del libros y rosas», med å kjøpe bøker og roser til venner og kjære. Bøker og roser symboliserer både visdom og kjærlighet, kultur og skjønnhet. Og dermed blir dagen en festdag for boken og givergleden.

En mann ved navn Ove
Kjøp En mann ved navn Ove på Cappelendamm.no.

 Gavetips: Vi mot dere av Fredrik Backman

Dagens gavetips både til menn og kvinner er den nye romanen til Fredrik Backman som heter Vi mot dere. Backman har hatt enorm suksess verden over med boken og filmen En mann ved navn Ove. Den har solgt over 150 000 eksemplarer bare her i landet. I fjor ga han ut Bjørnstad der han viste en ny mer alvorlig side av forfatterskapet, og jubelen blant lesere og kritikere var like stor.

Festvoldtekt

Handlingen var riktignok mye mørkere enn i de tidligere bøkene. Backman beskriver den slik i innledningen til oppfølgeren Vi mot dere:

«Iblant kan gode mennesker gjøre forferdelige ting i den tro at de prøver å beskytte det de elsker. En gutt, stjernen i hockeyklubben vår, voldtok en jente. Og vi gikk oss vill. En småby er summen av våre valg, og da det var påstand mot påstand mellom to av våre barn, valgte vi hans, for det var lettere. For hvis jenta løy, kunne livet vårt fortsette som vanlig. Da vi fikk vite sannheten, gikk vi i knas, og byen med oss.»

En fortelling om lojalitet, vennskap og kjærligheten som utfordrer alt

Etter de fryktelige hendelsene som rystet Bjørnstad i den første boken, forteller Vi mot dere om månedene etterpå. Den kan godt leses frittstående fordi du blir fortalt hva som skjedde i Bjørnstad. Bestevenninnene Maya som var voldtektsofferet og Ana tilbringer sommeren på en bortgjemt øy og forsøker å glemme verden rundt seg. Men ingenting blir sånn som de håper.

Kjøp Vi mot dere på Cappelendamm.no.

Rivaliseringen mellom Bjørnstad og Hed vokser til en kamp om penger, makt og overlevelse som eksploderer når de to hockeylagene møtes. Samtidig avsløres en ung spillers innerste hemmelighet, og et helt samfunn tvinges til å vise hva det egentlig står for.

Svenske kritikere jubler

Fredrik Backman har vært på bestselgerlistene i alle land han har vært utgitt i, og kritikerne er like begeistret som leserne. Her er noe av den svenske hyllesten til Vi mot dere:

«Det er sjelden man bryr seg om så mange personer i en bok, og sjelden man kommer så nært innpå et helt samfunn. (…) En kjærlighetserklæring som holder mål.» Göteborgs-posten

«Fredrik Backman skriver bra om menn, med kjærlighet og forståelse for de mennene som helst løser konflikter med knyttnevene. Det er vanskelig å la være å like det.» Dagens Nyheter

«En strålende oppfølger … Backman skriver om lojalitet og kjærlighet, og fanger også følelsene hos utøvere av lagidrett på en ypperlig måte.» Skaraborgs Allehanda

«Han vet hvordan man bygger opp en spennende intrige, og det han skriver om er engasjerende … Og når Backman finner fram i følelseskaoset, blir det sentimentale en åpning – som en puck som treffer rett i hjertet.» Landskrona Posten

 

Dagens anbefaling er altså gi bort Vi mot dere og en rose!

 

LES OGSÅ:

Bjørnstad – om hvordan en festvoldtekt splitter en hel bygd

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *