100 umistelige ting:

– Få mer plass, både i hjemmet og i sinnet, til å være den du er her og nå

Lucy DillonLucy Dillon
Lucy Dillon er aktuell med Der lyset slipper inn, er en livsbejaende bok om nye begynnelser og et uventet vennskap mellom to kvinner. "Alle bør unne seg en Dillon med jevne mellomrom", skrev Litteraturmagazinet om hennes forrige roman, 100 umistelige ting. (Foto: Jonas Eng / Aftonbladet /IBL Bildbyrå / NTB scanpix)

Den britiske bestselgende forfatteren Lucy Dillon gjestet Vårfestivalen i Oslo i starten av mai. Kari Birkeland tok en prat med Dillon på scenen om nye begynnelser og om å finne seg selv.

Boken 100 umistelige ting har hatt en enorm suksess rundt om i verden, og vant Romantic Novelists’ Association Contemporary Romantic Novel prize i 2015. I Sverige har den solgt over 900.000 eksemplarer.

Dillon 100 umistelige ting
100 umistelige ting er en varm og oppmuntrende feelgood-roman om å gjøre en omstart i livet. Kjøp den på Cappelendamm.no.

– Boken handler om at livet vil bli bedre, det er et budskap som mange kan ha godt av å høre. Vi klenger oss kontant til for mange ting, og det er fint å gi seg selv lov til å kvitte seg med det som har en negativ innvirkning på livet, slik at man kan komme seg videre. Man skal tillate seg å kvitte seg med den buksa som aldri kommer til å passe, eller det vennskapet som får deg til å føle deg dårlig, sier Dillon.

– Handler om å finne seg selv

Historien i 100 umistelige ting starter med at Gina akkurat har gått gjennom et tøft ekteskapsbrudd. Gina har også tidligere hatt brystkreft, og har vært gjennom mye de siste årene.

– Jeg tror alle har en venn som Gina. En venn som man ser på som modig, morsom og tøff, men som for en eller annen grunn ikke klarer å se sin egen verdi. Ginas reise handler egentlig om å finne ut hvem hun er, forteller Dillon om Gina som er hovedpersonen i 100 umistelige ting.

– Gina har også en stor sorg og skyldfølelse som hun bærer rundt på, hvor kommer dette fra? Spør Birkeland.

– Gina har bært rundt på denne følelsen lenge, helt siden hun var en liten jente. Hun har en tanke om at hun på en eller annen måte er ansvarlig for dårlige ting som skjer, og hun føler fort skyld, forklarer Dillon.

Kvitter seg med alt som ikke har en betydning

Gina bestemmer seg for å gjøre en endring som ikke bare vil forandre henne som en person, men også hele livet hennes.

– Gina er en person som eier mange gjenstander. Når hun etter skilsmissen skal flytte fra et stort hus til en liten leilighet, så innser hun at det ikke er plass i den nye leiligheten til alle tingene hennes. Da tar hun avgjørelsen om at hun kun skal beholde 100 ting, og disse tingene er nødt til å enten ha en emosjonell betydning, være veldig vakker eller praktisk på en eller annen måte.

Dillon forteller at hun kjenner seg igjen i hovedkarakteren, ved at hun selv også kan ha problemer med å kvitte seg med ting.

– Man tror at man mister et minne ved å kvitte seg med en gjenstand. Som en del av forbrukersamfunnet, så tror jeg også at vi finner det vanskelig å kvitte oss med ting som andre kan bli imponert over.

Lucy Dillon
Ensomme hjerter og hjemløse hunder av Lucy Dillon foregår også i Longhamton, en liten landsby i England. Kjøp boken på Cappelendamm.no.

– Sansene tar oss tilbake i tid

Etter hvert som Gina kvitter med seg ting, så starter hun også sakte men sikkert med å legge fortiden bak seg og begynner å se fremover.

– Når Gina kvitter seg med flere og flere ting så kvitter hun seg også med emosjonell bagasje, og det er noe vi alle kan relatere til, forteller Dillon.

Birkeland forteller at hun blir fascinert at den dramaturgiske stilen til Dillon, hvor hun bruker gjenstander som en måte å fortelle livshistorien til Gina på.

– Disse tingene som Gina skal bestemme om hun skal kaste eller beholde brukes til å fortelle historien om hennes yngre dager, hvordan fikk du denne ideen? Spør Birkeland.

– Jeg liker dette med med hukommelsen til sansene. Man kan høre en sang når man er 18, også kan man høre den samme sangen når man er 30 og bli tatt rett tilbake til når man var 18. Det samme gjelder for lukt. Det er fantastisk hvordan sansene kan ta oss tilbake til fortiden.

Hund som symbolsk rolle

Handlingen i boken foregår i Longhampton, et fiktivt sted hvor alle bøkene til Dillon tar handling. Og som vanlig i Dillons bøker så har en hund en stor plass i historien.

– Jeg syns at forholdet mellom mennesker og hunder er et godt eksempel på hvilket forhold vi mennesker bør ha til hverandre. Hunden i historiene mine har en symbolsk rolle, det kan handle om å tørre å stole på noen igjen. Hunden i denne historien lærer seg å elske igjen og å leve i nuet, og det er akkurat den samme som skjer med Gina, sier Dillon.

Les også

Den nye feelgood-dronning:

Blir inspirert til en ny begynnelse med Lucy Dillons 100 umistelige ting

Les også

En av historiens mestselgende bøker:

10 livsråd å ta med seg fra Alkymisten

Les også

For deg som likte "Barnepiken":

Les et utdrag fra Jodi Picoults nye bestselgende roman her