Hans Børli 100 år

Ukas dikt: «Hjertet mitt» av Hans Børli

Ukas dikt er «Hjertet mitt» av Hans Børli. I år ville Børli ha fylt 100 år, og i morgen arrangeres det en 12 timers maraton for ham på Deichman Hovedbiblioteket i Oslo.

Hans Børli (1918–1989) var en norsk lyriker som ofte ble kalt skogens dikter. I år  feirer vi hundreårsjubileet for hans fødsel. Børli levde og arbeidet i skogen, og i diktene hans ser vi tydelig naturens betydning for dikterens liv og levnet.

I morgen feires 100 års-jubileet med en 12 timers maraton «Børli minutt for minutt» på Deichman Hovedbiblioteket i Oslo. Fra kl. 10 til 22 leses Børli-dikt med mange kjente forfattere som opplesere.

Det Børli-diktet jeg har valgt denne gangen er «Hjertet mitt». Det ble aldri publisert mens han levde, men ble først oppdaget og utgitt etter hans død i samlingen Etterlatte dikt: På harmonikk og Siste dikt. I forordet skrev forlaget:

«Samtidig med at han arbeidet på prosasamlingen Med øks og lyre, utgitt i 1988, fullførte Hans Børli diktsamlingen På harmonikk. Han ordnet den og gav den tittel, men sendte den aldri inn til forlaget for utgivelse. Vi kan gjette på at prosa-samlingen krevde det meste av hans oppmerksomhet i en tid da han var utsatt for mye sykdom.»

Hjertet mitt

Jeg bar alltid hjertet mitt nakent
utapå meg som ei lydende bjelle.
Men hjertet var ikke smidd
av jern og messingbrás
som bjella, derfor
rispet jeg så lett sund det
inni livets snatt og snar.
Barnåler
og måsabøss
og blar av ville drømmer
klisser i det størknete blodet.

Les også

Vart og vakkert

Ukas dikt: «Aurora» av Hans Børli

Les også

En svensk perle

Ukas dikt: «Ja visst gör det ont» av Karin Boye

Les også

Lengter du etter våren?

Ukas dikt: Vårkjenning av Hans Børli

Les også

Aprikostrærne finnes!

Ukas dikt: Alfabet av Inger Christensen

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *