Ukas dikt er en hyllest til Jimmy Nicol – vikaren til Ringo Starr

Ukas dikt er Lars Saabye Christensens hyllest til verdens mest berømte vikar. Foto: ©Johan Brun/Dagbladet/Norsk folkemuseum.

Ukas dikt er fra «Blues for Jimmy Nicol». Lars Saabye Christensen har laget en vakker og trist hyllest til Jimmy Nicol som i tretten dager i 1964 var vikaren til Ringo Starr i Beatles.

Lars Saabye Christensen utmerker seg på mange fronter i år. I august fikk han æres-Amanda for sine filmatiserte bøker, lørdag får han Bjørg Vik-prisen for sine noveller og den nye Byens spor. Maj har fått fantastiske kritikker og har lenge vært nummer en på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

«Spår en like stor suksess som Halvbroren»

Byens spor - Maj
Kjøp Byens spor – Maj, med rabatt på cappelendamm.no,

Byens spor. Maj har foreløpig fått fire seksere og to femmere av anmelderne, og superlativene hagler: «Fabelaktig forfatter», «jeg spår en like stor suksess som Halvbroren», «litteraturens øverste klasse», «forfatteren på sitt beste».

En blues for Jimmy Nicol

Lars Saabye Christensen har i år også gitt ut en liten perle av en diktsamling som foreløpig ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Den heter En blues for Jimmy Nicol, og det er en diktsamling med en helt spesiell bakgrunnshistorie.

Vikar for Ringo i The Beatles

4. juni 1964 åpnet The Beatles sin europaturné i København. Hele kontinentet var i fyr og flamme. Men kvelden før måtte Beatles’ trommeslager Ringo Starr kaste inn håndkleet, for han hadde fått betente mandler og måtte opereres. I hui og hast ble trommeslager James George «Jimmy» Nicol fløyet inn for å gjøre sitt livs innhopp. Det ble et tretten dagers vikariat i tidenes største band, noe som umiddelbart gjorde ham berømt.

Jimmy Nicol – verdens mest berømte vikar? Foto: ©Johan Brun/Dagbladet/Norsk folkemuseum.

Johan Bruns bilder fra konserten i København

Dagbladets fotograf Johan Brun var på plass i salen ved turnéstarten i København. Han tok et knippe unike fotografier som et bevis på at alt er mulig: Til og med å spille trommer i The Beatles! Disse unike bildene fra Beatles’ første konsert med vikaren bak trommene har ligget som negativer i en skuff i 54 år. Nå har Norsk folkemuseum endelig gjort bildene tilgjengelige for offentligheten, og her er det mange blinkskudd.

Vakker, morsom og tankevekkende blues

For Lars Saabye Christensen ble det umulig å ikke gripe fatt i dette fantastiske matrialet. Resultatet er en vakker, morsom og tankevekkende Blues for Jimmy Nicol, vikaren som for en stakket stund var trommeslager i verdens mest kjente band.

 

Han begynner å ligne Ringo Starr
Han rister på hodet, sidelengs som en dukke
når de spiller Twist and Shout

Det som ligner er ikke ekte
Det som ligner er falskt
Jimmy Nicol er på høyden av sin karriere

Og har aldri vært lengre nede

Les også

Ny diktsamling av Lars Saabye Christense

Ukas dikt: LENGE ETTER BRECHT av Lars Saabye Christensen

Les også

Forsvar av bokstavene

Ukas dikt: HISS DEG NED av Rolf Jacobsen

Les også

Et favorittdikt av Gunnar Bull Gundersen

Ukas dikt: Den gang skikkeligheten kom til byen

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *