Herborg Kråkeviks utvalgte

Ukas dikt: «Fremtidens land» av Kolbein Falkeid

Gutt som leger superhelt. Strekker armen mot himmelen.Gutt som leger superhelt. Strekker armen mot himmelen.
I 1060 byer over hele verden vil ungdom gjennomføre skolestreiker for et bedre miljø i dag og i ukene fremover. I "Fremtidens land" skriver Kolbein Falkeid: "I fremtidens land / skal menneskene se mot / fremtidens land."

Ukas dikt «Fremtidens land» er fra den nye samlingen «Nomaden og bonden» som kommer ut om to uker. Der har Herborg Kråkevik valgt ut og skrevet om sine favorittdikt av Kolbein Falkeid.

Omslaget til boka Nomaden og bonden av Kolbein Falkeid og Herborg Kråkevik
Forhåndsbestill Nomaden og bonden på cappelendamm.no

Fordi millioner av skoleungdom miljøstreiker disse dagene, falt valget denne gang på «Fremtidens land» som Ukas dikt. Diktet speiler de unges bekymring for fremtiden. Svenske Greta Thunberg har inspirert skoleungdom over hele verden til å kjempe for en bedre fremtid. I 1060 byer over hele verden vil ungdom gjennomføre skolestreiker for et bedre miljø i dag og i ukene fremover.

Nomaden og bonden

Om to uker lanseres boken Nomaden og bonden. Den består av utvalgte dikt av Kolbein Falkeid. Herborg Kråkevik har båret med seg Falkeids dikt siden hun gikk på ungdomsskolen. Fra sitt hjem på de danske heder reflekterer Herborg Kråkevik nå over hvorfor akkurat disse diktene berører henne så sterkt. Hun skriver bl.a.:

Foto av Kolbein Falkeid
Kolbein Falkeid er en av våre mest leste samtidslyrikere. Han skriver folkelig og hverdagsnært, har utgitt en lang rekke diktsamlinger og har også samarbeidet tett med visegruppa Vamp.

«Dikta til Falkeid har alltid vore ein kjær følgjesvein for meg gjennom livet, ein ven som traskar bak meg eller framfor meg, som eg ikkje treng å snakka med. Men som eg gjerne vil snakka med, og det er det eg prøver å gjera i denne boka.»

FREMTIDENS LAND

Over et tema av Harry Martinson

I fremtidens land
skal menneskene se mot fremtidens land.
De skal drømme om fremtidens land
og håpe på at det skal bli bedre
i fremtidens land.
Alle skal leve i fremtidens land.
Men i fremtidens land
ligger menneskets alderdom
og menneskets grav.

Les også

Ambjørnsen: Skolestreik og klimapolitikk

Et gufs fra en uopplyst fortid

Les også

Ambjørnsen om klimakrisen

Et nødvendig opprør

Les også

Livredd livredder – et intervju med Kolbein Falkeid

Les også

Dikt med refleksjon og dybde

Ukas dikt: «Gjensyn» av Kolbein Falkeid

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *