Gunn Marit Nisja om romanen Etter oss: – Hendelser og følelser kan ligge begravet i lang tid

Portrett av Gunn Marit NisjaPortrett av Gunn Marit Nisja
– Hendelser og følelser kan ligge begravet i lang tid. Å ta dem fram igjen kan være forlokkende, men også risikabelt. I Etter oss tar Ingrid, hovedpersonen, nettopp den sjansen, sier Gunn Marit Nisja. (Foto: Nina Djaerff)

Gunn Marit Nisjas Etter oss er en varm og gjenkjennelig roman om vennskap, kjærlighet og meningen med livet. De to historiene fra hhv. sekstitallet og nåtiden veves elegant sammen.

Bilde av Gunn Marit NisjaGUNN MARIT NISJA

(f. 1978) er sunndaling, men bosatt i Modum hvor hun er avdelingsleder for kunstutstillingen på Blaafarveværket. Hun romandebuterte i 2011 med Naken i hijab, som ble nominert til Bokhandlerprisen. Romanen solgte over 20 000 eksemplarer. Leserne har også tatt godt imot Porselenspiken (2013) og
Olivensteinen (2014). Gunn Marit er aktiv blogger og står blant annet bak den populære Facebook-gruppen ‘Hva leser du akkurat nå?’.

Vennskap, kjærlighet og meningen med livet

Omslag på Gunn Marit Nisjas bok Etter oss
Etter oss er en gjenkjennelig historie med karakterer man blir glad i. For lesere av Jojo Moyes, Siri Østlie, Anne Ch. Østby. les mer om Etter oss på cappelendamm.no

Hvorfor var det viktig for deg å skrive romanen Etter oss?

– Året jeg selv gikk på folkehøgskole sådde en del frø i meg. Et slikt år hvor man bor sammen med andre døgnet rundt, er ungdomstid i konsentrert form. Man forlater skolen som en annen enn da man kom.

– Jeg er fascinert av hva disse intense erfaringene gjør med resten av livet og skjebnen til hver enkelt. Hendelser og følelser kan ligge begravet i lang tid. Å ta dem fram igjen kan være forlokkende, men også risikabelt. I Etter oss tar Ingrid, hovedpersonen, nettopp den sjansen.

– Hva jeg selv har gjort, skal forbli usagt. Men det går sjelden en dag uten at mine egne venner fra skoleåret 1996/97 er i tankene!

«Hendelser og følelser kan ligge begravet i lang tid.»

Les også

Legg bort påskekrimmen

Ha en perfekt feelgood-påske med disse syv deilige vårnyhetene

Kan du fortelle kort om hva boka handler om?

– Fire venninner går på folkehøgskole sammen året 1966/67. De lover hverandre evig vennskap. 45 år senere blir Ingrid tidlig og uventet enke. I tomrommet som oppstår, dukker tanken på hennes gamle venninner opp.

– Mon tro om det er mulig å plukke opp tråden, selv om det også river opp noen gamle sår? Og hva er det Ingrid selv bærer på, hva var det som hendte den gangen på sekstitallet?

Gunn Marit Nisja om forfatterskap og lesere

Hva er det beste med å være forfatter?

– Det beste er for det første selve skrivingen. Det å befinne seg i teksten. Time etter time med … «lykke» er kanskje feil ord, men å skrive gir meg en dyp følelse av tilfredshet. Hvis noe er bedre, måtte det være redigering.

– For det andre er det tilbakemeldinger fra enkeltlesere, de gangene man er så privilegert å få høre at boken virkelig har gjort en forskjell i en annens liv.

«Å skrive gir meg en dyp følelse av tilfredshet»

Kan du beskrive din favorittleser?

– Min favorittleser er en som leser med åpenhet og som ønsker å bli berørt, og det får meg til å tenke: Kanskje er det derfor jeg skriver? Fordi jeg ønsker å berøre deg.